avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buana ziua ! AS dori niste informati in legatura cu obtinerea unei pensi la stat! Sunat din Maramures! Problema este urmatoarea, mama mea este bolnava de schizofrenie nediferentiata de 25 de ani, si diabet de 4 ani! in ultimi 10 ani a muncit si un an de zile a fost data pe somaj..din cauza ca nus mai putea face norma la munca ! am dori sai facem pensie.. uni oameni spun ca costa mult ciraca 25 de milioane.. sau habar nu am.. as dori un numar de telefon sau niste date mai concrete ce ar trebui sa fac la cine sa apelez o persona pe care sa o contactez sa stiu ce am de facut sum sa incep !! si sa se termine cu bine! Mentionez faptul ca mama mea are nevoie de asistenta medicala gratuita in fiecare luna. pentru ca are nevoie de medicamente! si ii este vitala aceasta pensie! astept raspuns! 0746987965 nr meu de tel
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 12:25, 24 Mai 2012
Daca mama dvs. are diagnosticul de schizofrenie poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.
Legea 263/2010 :
Art. 68
,,(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;".
Art. 74
,,Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4)".

In vederea acordarii drepturilor de pensie de invaliditate este necesara incadrarea intr-un grad de invaliditate. Potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
Luati legatura cu medicul de specialitate care o ingrijeste pe mama dvs. si cu medicul de familie care ii va da trimiterea catre comisia de expertiza medicala.
Dupa ce se obtine decizia medicala asupra capacitatii de munca de la medicul expert al asigurarilor medicale se depune la casa de pensii cererea de pensionare impreuna cu actele necesare prevazute la Art.76 HG nr.257/2011.
Mai multe informatii le primiti de la casa teritoriala de pensii.

P.S. Informatia cu suma pe care ar trebui sa o platiti este total eronata.



Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
ContSters233678, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap dritaS dritaS Buna ziua, Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala(neoplasm mamar,grad de handicap accentuat) ela.grecu@gmail.com ela.grecu@gmail.com Am 32 de ani de muncă,din care 14 ani și 3 luni in grupa a 2-a,de 4 ani am suferit o mastectomie totala,sunt încadrată cu grad 2 de handicap,am 2 ... (vezi toată discuția)
Decizie de respingere a acordarii pensiei de invaliditate gradul ii draskabadaniela draskabadaniela ma numesc daniela si locuiesc in sighetul marmatiei.sotul meu are 40 de ani si sufera de schizofrenie di 2011 internari la sectia psihiatrie avind din anul ... (vezi toată discuția)