avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM sau prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM sau prestari servicii

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie.Daca eu, ca angajator, doresc sa angajez pe cineva sa presteze un anume serviciu pe perioada determinata, ce este mai avantajos sa fac din punctul de vedere al contributiilor pe care trebuie sa le platesc la stat? CIM pe perioada deeterminata(stiu ca de 1 dec 2008 s-au redus contributiile cas 18%, sanatate 5,2% si somaj 0,5%)sau contract de prestari servicii?Unde-s mai mici contributiile la stat?
Cel mai recent răspuns: talida_miha , utilizator 09:01, 22 Decembrie 2008
Din punctul de vedere al taxelor platite catre stat, cel mai avantajos este contractul de prestari servicii ... acesta se incheie in anumite conditii.
Multumesc pentru raspuns, nu m-a lamurit intru totul, dar ...mai am rabdare :-)
Ati intrebat : ce este mai avantajos sa fac din punctul de vedere al contributiilor pe care trebuie sa le platesc la stat? CIM pe perioada deeterminata(stiu ca de 1 dec 2008 s-au redus contributiile cas 18%, sanatate 5,2% si somaj 0,5%)sau contract de prestari servicii?Unde-s mai mici contributiile la stat?

Raspuns: cel mai avantajos este contractul de prestari servicii in privinta taxelor si contributiilor datorate bugetului de stat ... in acest caz, angajatorul plateste mai putine taxe.
Ce nu ati inteles?

Buna ziua. Am inteles ce mi-ati raspuns, ceea ce era de fapt chiar raspunsul asteptat, motiv pentru care va multumesc inca o data. Nu am regasit in raspuns care-s procentele ce se platesc la stat in cazul contractului de prestari servicii...cumva 16% cota unica de impozitare, putand fi platit si 10% de angajator, 6% de angajat, sau tot 16% de angajator?La procentaj m-am referit ca nu-s lamurita pe deplin.
Modificarile aduse Codului fiscal a adus si o noua perspectiva asupra impozitarii veniturilor obtinute in baza conventiilor civile. Noile prevederi nu sunt cu mult mai clare in ceea ce priveste stabilirea categoriei din care fac parte aceste venituri. Legiuitorul le include în continuare în categoria veniturilor din activitãþi independente, cu obligaþia reþinerii la sursã a unui impozit anticipat de 10%. Aceleasi venituri insa pot fi incluse in categoria altor venituri, pentru care impozitarea se face la sursa si este finala (prin aplicarea cotei de impozit de 16%.
Textul de lege nu este nici pe departe coerent in formularea acestor variante. Din fericire, vin normele metodologice, care stabilesc ca incadrarea intr-o categorie sau in alta tine de optiunea beneficiarului de venit: Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris „in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

Alte discuții în legătură

Impozit contracte prestari servicii lia19 lia19 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Care este cota de impozit care se opreste ptr contractele de prestari servicii prin colaborare?Noi oprim 10%dar ... (vezi toată discuția)
Contract servicii persoana fizica gaby76 gaby76 Buna ziua Ma intereseaza care este modalitatea prin care o firma poate plati o [b]persoana fizica [/b]pentru un serviciu prestat timp de 1 saptamana, in ... (vezi toată discuția)
Contract de munca +conventie civila Mariana Laura Mariana Laura Buna ziua! Daca cumulez veniturile din contract de munca si conventia civila care sunt darile la stat care trebuie platite pentru conventia civila? Mentionez ... (vezi toată discuția)