Buna ziua,
Am un contract de arendare in derulare si am primit un act aditional prin care trebuie sa aleg modul de impozitare (la sursa sau determinare venit in sistem real) pentru arenda pe care o voi primi in aceasta toamna. Am inteles din codul fiscal cum se intampla lucrurile in cazul retinerii impozitului la sursa.
Intrebarile mele sunt cum trebuie procedat daca aleg determinarea venitului in sistem real:
- inregistrez acest act aditional la contract, dupa semnare, la circa financiara de care apartin;
- primesc arenda in luna noiembrie a.c.: ce formular folosesc pentru declararea si impozitarea acestui venit si cand fac plata ?
Multumesc si numai bine.
buna seara marcela, treaba cu actul aditional la contractele de arenda ,calcularea,retinerea si virarea impozitului pe venitul din arenda ,este valabil doar pentru persoanele fizice.
Persoanele juridice isi inregistreaza fiecare, venitul (la arendator) si cheltuiala (la arendas)
conform contract si intra in calculul impozitului pe profit...Deci intre persoanele juridice nu se
aplica aceasta regula. Faptul ca biserica nu plateste nici un fel de impozit este alta treaba...
Dar nu mai trece mult timp si vor plati si ei impozit..... ca au cele mai mari profituri... si nu e
corect sa nu plateasca nimic... dar asta e treaba lui Ponta...
f) cultele religioase, pentru: venituri obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii, venituri obţinute din chirii, alte venituri obţinute din activităţi economice, venituri din despăgubiri în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.
Drept pentru care ei sunt scutiti de impozit pe profit.