avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala,obligatiile angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala,obligatiile angajatorului

Buna ziua,
As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi trebuie, unde trebuie sa le depun,in ce conditii se poate efectua?Eu ca angajator ce obligatii am?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 26 Ianuarie 2009
elis a scris:

Pentru concedierea individuala pentru desfiintarea postului nu exista aceasta obligativitate in niciun text de lege, numai pentru concedierea colectiva angajatorul are obligatia de a instiinta AJOFM.


Va cred, dar la ITM cu care eu colaborez, cere pentru firmele care au evidenta la ei si nu la sediu, raspunsul de la AJOFM, pentru a inchide carnetul cu art. cu somaj.
Mai mult, AJOFM stie acest lucru si este un pact tacit intre ei. Chiar acestia sfatuie angajatorii sa faca adresa la ei, pentru a redistribui omul in munca, indiferent daca este vorba de un angajat sau de mai multi ce urmeaza a fi concediati.
Dar cum la noi se vizeaza prin desfiinarea postului, concedierea unei anumite persoane.....
Si asta nu ieri de azi, ci de mult timp in urma.
:offtopic:
Acum v-am citat...:) ;)
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane
Posibil sa fie asa cum ziceti, practica este neunitara ..... dar asa cum am zis instiintarea AJOFM nu este obligatorie decat in cazul concedierilor colective, ea fiind facultativa in cazul concedierilor individuale.
Firma la care lucrez angajeaza in data de 09.12. un agent de vanzari cu contract de munca part time(cu functia de baza la alta societate).In 17.12 se hotaraste desfintarea unui post de agent vanzari si astfel este concediat unul din angajatii cu contract de munca 8 ore si functia de baza la societatea la care lucrez.Cel concediat doreste sa inchida contractul de munca incepand cu data de 05.01. deoarece vrea sa beneficieze cat mai repede de ajutor de somaj.Pentru asta inseamna sa sa se faca decizie de desfintare de post incepand cu 02.12. Mentionez ca societatea la care lucrez are 20 angajati din care 6 si-au inchis contractele de munca luna asta cu acordul partilor si unul va beneficia de ajutor de somaj.Intrebarea mea este daca se poate face decizie de incetare a contractului de munca(desfintarea postului din motive economice) pentru cel concediat si apoi sa se incheie un alt contract de munca pe acelasi post dar pe part-time?
Am si eu o intrebare:Conducerea societatii vrea sa desfiinteze postul de director adjunct, motiv: dificultatile economice in care ne zbatem toti. Persoana angajata pe acest post nu are functia de baza la firma noastra, e angajata cu 4 ore pe zi la noi. Pot sa-i fac decizia de desfacere cu art. 65 alin.1? Cat este perioada de preaviz si in ce consta ea? Noi sincer am dori ca aceasta persoana sa nu mai vina deloc la munca. Se poate sa-i platim preavizul si sa nu-l mai vedem deloc in firma? Cum dau decizia? de ex: azi 23.01.2009 dau decizia de desfacere, acord preaviz de 20 zile pana in 19.02.2009 si ii desfac CIM cu 20.02.2009?
Va multumesc!
1. Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice.
2. Perioada de preaviz este de 20 de zile lucratoare. În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Puteti sa-i platiti perioada intreaga de preaviz si sa nu vina la munca salariatul respectiv.
3. C.i.m. inceteaza la data expirarii perioadei de preaviz (19.02.2009).

Alte discuții în legătură

Acte concediere desfiintare post miha254 miha254 Buna, stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa ma ajutati sa procedez corect in urmatoarea situatie. In firma desfiintez niste posturi datorita dificultatilor econonice. Fac ... (vezi toată discuția)
Somaj Vioreld Vioreld salutare. firma la care lucrez a concediat un angajat (desfiintare post) si acesta va lua somaj . eu ca firma trebuie sa anunt A.J.O.F.M.- ul? ce acte trebuie ... (vezi toată discuția)