avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM pe perioadã determinatã sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM pe perioadã determinatã sau ...

Societatea noastră doreşte să mansardeze imobilul în care işi desfăşoară activitatea şi pentru aceeastă lucrare am găsit doi meseriaşi, persoane fizice neautorizate. În această situaţie, ce ar fi mai indicat, contract de muncă pe perioadă determinată sau contract civil (convenţie civilă)?
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
Katri, utilizator
Cel mai recent răspuns: Katri , utilizator 13:46, 29 Mai 2012
Se poate incheia si un contract de munca pe durata determinata .. desi, ar trebui sa fie acceptat si un contract de prestari servcii ...
@ Katri

CIM, altfel va sanctioneaza ITM. Daca respectivii sunt calificati si isi fac PFA se poate si Conv civila de prestari servicii.
Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Noul Cod Civil reglementeaza antrepriza cunoscuta si ca un contract de prestari servicii sau conventia civila in art.1851.
Pe de alta parte, un profesionist este persoana care exploateaza o intreprindere, definita ca fiind “ exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.“
Legea 71/2011 de punere in aplicare a Noului Cod Civil reglementeaza sensul notiunii de profesionist si induce obligativitatea autorizarii acestuia printr-una din formele prevazute de legislatia in vigoare.
Coroborand dispozitiile de mai sus, se poate spune ca exista posibilitate incheierii unei conventii civile cu o persoana fizica neautorizata in conditiile art.1851 din NCC, cu conditia ca activitatea ce face obiectul contractului sa fie prestata ocazional si nu cu caracter permanent.
intrucat e vorba de masardare ar trebui ca persoanele respective sa fie calificati ca dulgher sau /si zidar. Trebuie sa aiba PFA sau sa le intocmiti CIM si sa le faceti instructajul SSM.
Daca vreti sa fiti amendat de ITM le puteti face si Contr civ de prest servicii, iar apoi sa va judecati cu ei. Poate veti castiga, daca va platiti un avocat bun. Din experienta mea va spun ca nu aveti nici o sansa. Dar puteti incerca...:D
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Florin Cioca, Consilier juridic
Nu este neaparat nevoie sa fie amendati de catre ITM , am intalnit astfel de situatii si nu au luat amenda ...

Alte discuții în legătură

Angajat cu contract civil de prestari servicii mihador mihador Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti ce contributii se opresc angajatilor cu contract de prestari servicii.Mi s-a spus ca sunt mai multe variante:numai 16%impozi ... (vezi toată discuția)
Contracte de prestari servicii flori1981 flori1981 buna ziua cine imi poate spune si mie care este legea care prevede incheierea de contracte de prestare service va multumesc (vezi toată discuția)
Contracte prestari servicii vs contract individual de munca CATALINADAN CATALINADAN Am un ONG si as dori sa stiu care-i modalitatea corecta de incheiere a contractelor pentru servicii de formare ( cursurile noastre sunt acreditate ANC si MENCS ... (vezi toată discuția)