avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat cu contract civil de prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat cu contract civil de prestari servicii

Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti ce contributii se opresc angajatilor cu contract de prestari servicii.Mi s-a spus ca sunt mai multe variante:numai 16%impozi tsau;toate contributiile prestatorului.9de ce nu si angajatorului?).Mentionez ca salariul de baza il am in alt loc de munca.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 11:58, 28 Mai 2012
@ mihador

nu poti fi angajat cu Contr de prestari servicii, doar cu CIM. Angajatorul si tu veti fi sanctionati pt munca la negru cu 10.000 lei respectiv 1.000 lei.
Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Noul Cod Civil reglementeaza antrepriza cunoscuta si ca un contract de prestari servicii sau conventia civila in art.1851.
Pe de alta parte, un profesionist este persoana care exploateaza o intreprindere, definita ca fiind “ exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.“
Legea 71/2011 de punere in aplicare a Noului Cod Civil reglementeaza sensul notiunii de profesionist si induce obligativitatea autorizarii acestuia printr-una din formele prevazute de legislatia in vigoare.
Coroborand dispozitiile de mai sus, se poate spune ca exista posibilitate incheierii unei conventii civile cu o persoana fizica neautorizata in conditiile art.1851 din NCC, cu conditia ca activitatea ce face obiectul contractului sa fie prestata ocazional si nu cu caracter permanent.

2. Pentru conventiile civile se retin la sursa in mod obligatoriu impozitul de 10%, contributia pentru CAS - pensii de 10,5% si contributia pentru somaj de 0,5%. Restul impozitului de 6% si contributia la CASS - sanatate de 5,5% intra in obligatia beneficiarului de venit. Se poate opta si pentru retinerea si virarea integrala a impozitului de 16% de catre angajator, insa intr-un astfel de caz se mentioneaza in contract optiunea aceasta.
@freeelis

CIM este un contract cu prestare succesiva. Succesiunea prestatiilor se prevad in contract. Nu e obligatoriu un program de lucru de 8 ore/zi, 5 zile/sapt, pt a vorbi de CIM. Sunt si contracte cu timp partial. De asemenea pentru exercitarea anumitor meserii e necesara Inregistrarea la ORC. Deci cred ca trebuie intocmit CIM. Exceptie poate daca are vreo profesie liberala.
Din intrebarea pusa de @mihador nu reiese ca ar exercita o activitate ocazionala, ci dimpotriva. Oricum caracterul ocazional ramane la aprecierea instantei si nu a noastra. Eu nu stiu ca vreo instanta din Romania sa fi anulat vreun PVCSC al ITM pentru acest lucru. Daca stiti asa ceva ceva va rog sa-mi trimitei si mie pe msg privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pe perioadã determinatã sau ... Katri Katri Societatea noastră doreşte să mansardeze imobilul în care işi desfăşoară activitatea şi pentru aceeastă lucrare am găsit doi meseriaşi, [b]persoane ... (vezi toată discuția)
Contracte de prestari servicii flori1981 flori1981 buna ziua cine imi poate spune si mie care este legea care prevede incheierea de contracte de prestare service va multumesc (vezi toată discuția)
Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)