avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Procent sanatate angajat?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Procent sanatate angajat?

Pentru concediile medicale suportate din FAMBP , primele 3 zile sunt suportate de angajator, iar restul de FAMBP, la aceasta indemnizatie se aplica procentul de sanatate al angajatului sau angajatorului ?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 14:12, 20 Ianuarie 2009
OUG 93/24.06.2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii: Contributia datorata pentru persoanele care se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale se suporta de catre angajator (contributia aferenta indemnizatiilor suportate de angajator; anterior se suporta de la bugetul de stat) sau din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (contributia aferenta indemnizatiilor suportate din fondul de accidente).
Multumesc frumos!
Se aplica contributia pt.angajat (5,5%), si este suportata de angajator sau de FAMBP.
Cred ca asa este corect! Gresesc?
Primele 3 zile de conc. med sunt suportate de unitate iar urm de la bug de stat.Procentul aplic angajatului este 5,5%
Conform OUG 158/2005 Art. 44 , coroborata cu Lg 95/2006, in cazul concediilor medicale pentru accidente de munca si boli profesionale se datoreaza urmatoarele:

angajat - nimic
angajator - cota de sanatate (5,2% pe dec) aplicata asupra indemnizatie platita din fondul de salarii - primele 3 zile calendaristice
- 0,85% fond concedii medicale aplic la fond salarii
FAMBP - cota de sanatate angajator (5,2% pe dec) aplicata asupra sumelor platite din fond - se deduce din fondul de risc si accidente in decl de CAS
0,85% fond concedii medicale pt sumele platite din fond - se deduce din fondul de risc si accidente in decl de CAS
Am copiat-o de la CNPAS..

NOU! Incepand cu raportarea aferenta lunii august 2008, ca urmare a intrarii in vigoare a prevederilor OUG nr. 93/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, formula de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate care se suporta din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale devine:
CASS145A=ROUND(SUMAIT * 5.5/100,0)
(SUMAIT reprezinta Suma prestaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente de muncă şi boli profesionale la nivel de unitate, suportate din FAAMBP)

Dupa cum vedeti este 5.5 - contributie angajat suportata de angajator si dedusa din FAMBP

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare in contabilitate certificat medical, accident de munca simoichim simoichim care sunt notele contabile aferente unui certificat medical accident de munca atunci cand este platit din FAAMBP? Care sunt contributiile angajatorului si cele ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc 0.85% pt.concedii medicale pe perioada de pre si postnatal ca pfa? galcsb galcsb Buna ziua.Sunt pfa(medic dentist),si am intrat din data de 01.03.2013 in concediu prenatal,trebuie sa nasc in jurul datei de 5 mai 2013.Din 2009,am platit la ... (vezi toată discuția)
Pensionar si angajat, infiinteaza o intreprindere individuala Octavia Turbatu Octavia Turbatu Buna ziua, Sotul meu este pensionar, lucreaza cu program de 4 ore si urmeaza sa infiinteze o II, cu profil SSM-PSI, la care ma va angaja si pe mine, obligati ... (vezi toată discuția)