avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz in cazul demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz in cazul demisiei

Bună dimineaţa,
Vă rog frumos să mă sfătuiţi cum se face încetarea contractului individual de muncă în cazul unui angajat care şi-a dat demisia, dar refuză să lucreze preavizul? Cum îi încetez contractul de muncă şi cu ce dată dacă a solicitat demisia cu data de 28.05.2012?
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:29, 28 Mai 2012
Daca si-a dat demisia, atunci angajatorul are optiunea de a renunta la efectuarea acestuia .. astfel , potrivit art.81 alin.7 C.mun. , contractul individual de munca inceteaza :
- fie la data expirarii termenului de preaviz
- fie la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Daca s-a pus rezolutia cu preaviz, atunci nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Vă mulţumesc. Deci în perioada 28.05.2012 - 08.06.2012 cât i s-a cerut să lucreze preaviz, va fi pontat demotivat şi cu data de 11.06.2012 i se va deface cim?
Daca lipseste in preaviz, atunci va fi pontat nemotivat ... in acest sens, angajatorul are posibilitatea :
- fie sa efectueze cercetarea disciplinara a salariatului si apoi sa-l concedieze pentru absente nemotivate

- fie sa astepte terminarea perioadei de preaviz, urmand ca perioada de preaviz sa figureze cu absente nemotivare, incetarea facandu-se prin demisie.
AS AVEA SI EU O INTREBARE.DACA FIRMA VREA SA ANGAJEZE PE CINEVA CU DATA DE INCEPERE DE 01.06.2012 SI PERSOANA RESPECTIVA ACUM LUCREAZA LA O ALTA FIRMA ATUNCI CU CE DATA TREBUIE SA ISI DEA LICHIDAREA DE LA CEALALTA FIRMA CA SA NU FIE INTRERUPERE/
Nu este obligatoriu sa inceteze raportul de munca la actualul angajator .. potrivit art.35 alin.1 C.mun., orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Daca doreste sa-si inceteze activitatea, atunci va trebuie sa-si faca cerere cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. incepand cu data de 01.06.2012.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsire nemotivata de la munca rizeavl rizeavl Buna Ziua! Sunt student am lucrat la o firma din Bucuresti part-time 4h/day, intr-o zii am renuntat sa mai merg definitiv. Innainte sa plec am facut o ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - probleme la locul de munca Olaru92 Olaru92 Buna ziua, Am o problema la actualul loc de munca. Am vrut sa imi dau demisia din concediu de odihna iar aceasta mi-a fost refuzata,ulterior am revenit la ... (vezi toată discuția)
In caz de demisie neacceptata stwfan.razvan stwfan.razvan In cazul in care angajatorul nu accepta demisia....ce efecte negative imi poate aduce daca nu stau in preaviz...si daca stau...perioada de lucru e jumatate de ... (vezi toată discuția)