avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită pensie intretinere
Discuție deschisă în Executare silită

pensie intretinere

Ma confrunt cu urmatoarea problema:
Un cuplu a divortat pe cale notariala. In cauza sunt 2 copii minori. Parintii au stabilit in comun ca tatal sa plateasca mamei 50% din venitul sau, ca obligatie de intretinere. Tatal, mai are de plata inca 2 titluri executorii. Cum retine institutia la care acesta este incadrat, cele trei retineri din salariu, fara ca impreuna sa depasesca 50% din venitul angajatului?
Cel mai recent răspuns: rachima , utilizator 20:45, 9 August 2012
Din punct de vedere legal, obligatia de intretinere pentru doi copii nu poate depasi o treime din venitul lunar. Mi se parea ca parintii ''au stabilit in comun'' cei 50 % special pentru a inlatura ceilalti 2 creditori.
Multumesc pentru raspuns! Dar obligatia de plata stabilita astfel, obliga institutia la care tatal este angajat sa-i vireze mamei suma stabilita de notar? Cum poate institutia combate cuantumul pensiei in procent de 50% din salariu? II vireaza doar 1/3 din salariu si restul merge catre ceilalti creditori?
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
rachima, utilizator
Dupa parerea mea, institutia nu va retine si nu va vira pensia minorilor decat in urma unei adrese de infiintare a popririi, cum a primit sau va primi pt ceilalti creditori. Pt ca omul are de platit si pensie dupa poprirea de 50% pt ceilalti creditori, se va adresa instantei pt a contesta executarea si se va ajunge la 33 % pensie si restul pana la 50 % creditorilor .
Omul a facut o intelegere pt pensie mai mare decat maximul cuvenit ,nu asta ar fi o problema, ci ca e mai mult decat isi putea/poate permite
Revin la aceasta discutie deoarce la conventia notariala a intervenit un aditional care transforma obligatia de intretinere din procent in suma fixa. Aceasta e de 500 lei, suma care depaseste 50% din venitul angajatului. Prin adresa executorului judecatoresc de infiitare a popririi mi- a fost adus la cunostinta faptul ca sunt tert poprit, avand calitatea de angajator al debitorului. Codul Muncii nu-mi permite sa fac retineri pe mai mult de 50% din salariu. Tinand cont de faptul ca pentru acelasi angajat mai am 2 titluri executorii, cum le pun in executare astfel incat sa respect prevederile legale si in acelasi timp, sa nu fiu acuzata de rea credinta in cazul in care executorul ar cere incuviintarea popririi? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere stabilita la notar rachima rachima Va supun atentiei urmatoarea problema: O familie divorteaza la notar, ocazie cu care s-a incheiat o conventie notariala prin care s-a stabilit obligatia de ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara pentru 3 copii - poate fi redusa din cauza altor datorii ale tatalui? sacha2013 sacha2013 Buna ziua, Voi pune aici o intrebarea din partea unui prieten. El a divortat in urma cu cateva luni la notar, de comun acord cu sotia, acordand ... (vezi toată discuția)