avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazul "Valiza"
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazul "Valiza"

Sunt convins ca marea majoritatea ati auzit despre acest "caz". Facand abstractie de partea fotbalistica care personal nu prea ma intereseaza cred ca s-ar putea isca o discutie foarte interesanta pe marginea lui.

Daca subiectul acesta prezinta interes pentru mai multe persoane, ma angajez (chiar acum in sesiune :(( ) sa furnizez informatii (culese din nefericire din presa) pentru alimentarea discutiilor.

Pentru inceput, care credeti ca este rezonanta lui, dat fiind faptul ca este cel mai mediatizat caz de coruptie din Romania ?

Din vest lupta romana anti-coruptie nu se vede prea bine. Motiv pentru care am fost criticati aspru "de catre UE" pentru lipsa rezultatelor in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt si de asemenea increderea romanilor in justitie e de-a dreptul firava, ca sa nu folosesc termeni duri.

Momentan invinuitii au fost trimisi in judecata la Curtea de Apel Cluj, prima infatisare din acest caz urmand sa aiba loc pe 21 Ianuarie.

Materiale:
Stenograme + Rechizitoriu
[ link extern ]

Probe ale DNA legate de antecontractul de vanzare-cumparare:
[ link extern ]

Jucatorii cu contracte de munca sunt functionari in sensul legii penale, pretinde DNA:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2008
december, utilizator
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 01:12, 28 Decembrie 2008
Mie ceea ce imi pare ciudat este faptul ca nu se urmarea mituirea contracandidatilor, ci a celor care daca ii invingeau primeau banii.
E posibil sa nu se ajunga la o condamnare penala din acest motiv.
Nu imi pare a fi un caz de coruptie cu adevarat serios.Ma intreb daca este vorba de o infractiune cu adevarat.
Daca se dadeau ori se promiteau bani la arbitru problema ar fi fost alta.

avocat Claudiu Lascoschi
[ link extern ]

Sincer, la fel ma intreb si eu insa dosarul e destul de stufos.

Dar oare nu tot mita e atunci cand intentia celui care o da e ca "functionarul" sa isi exercite datoriile de serviciu "mai bine", sau in mod exceptional ?

O alta problema care intra in discutie daca, cum ati spus dumneavoastra, doar cei care invingeau o contracanditata la titlu ar fi primit banii este impozitarea banilor respectivi.
In mod normal orice prima data jucatorilor este supusa impozitarii de catre stat ori din moment ce banii s-au trimis in secret nu cumva intra in discutie evaziunea fiscala ?

Mai exista totusi o infractiune.
Regulamentul FRF interzicea aceasta practica de a stimula adversarii contracandidatilor, motiv pentru care "inculpatul Becali George" =D> a "produs" un ante-contract de vanzare-cumparare a unui teren in Cluj, semnat de el si un alt inculpat in cazul de fata, din Cluj si semnat in calitate de martor de catre inculpatul Piturca Victor pentru a justifica prezenta celor 1 700 000 euro in seara respectiva in restaurantul Aroma din Cluj in fata FRF. Banii aflati intr-o valiza au fost ridicati in urma flagrantului pus la cale de DNA.
Cu ajutorul SRI, se pare ca procurorii DNA au dovezi cum ca la data presupusei semnari a contractului semnatarii se aflau in imposibilitate fizica de a semna, fiind in localitati diferite.

De asemenea, prin convorbirile telefonice pe care le-am citit eu in presa, prezente in dosar, am observat si un caz in care echipei adverse i se cerea sa piarda meciul direct.

In fine, ceea ce m-a oripilat a fost limbajul excesiv de vulgar, de mahala chiar, folosit de acesti oameni parveniti din tara noastra in discutiile purtate la telefon. :stunned:
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
december, utilizator
Chiar daca dosarul e stufos nu inseamna ca se va lasa cu o condamnare.
Nu cunosc dosarul cauzei dar am dubii serioase ca se oate pronunta o condamnare penala.
Regulamentul FRF nu constituie lege penala.
Ramane de vazut ce va iesi si cum va decide instanta.

Cu privire la pierderea unui meci discutia ar fi alta dar trebuie sa existe probe temeinice certe si nu simple banuieli in sustinerea acuzarii.

avocat Claudiu Lascoschi
Evident ca regulamentul FRF nu constituie lege penala, insa pentru a evita sanctiunile prevazute de regulament s-a inventat un ante-contract de vanzare-cumparare fals, fapta care e prevazuta de legea penala.

[ link extern ]

"Chiar daca scapa pentru premierile facute adversarelor Cluj-ului, Becali poate fi infundat de procurori pentru ca a incercat sa cumpere meciurile Stelei cu Craiova si Mioveni."

Sunt curios cat de zdravene vor fi probele; oricum se contureaza un caz "de zile mari" iar comisia europeana va fi cu ochii pe noi.
Referitor le meciurile cu Craiova si Mioveni nu cunosc mai nimic.
Oricum, fara probe certe nu se poate da o condamnare penala.Ce probe ar putea sa existe la dosar ?
Ar trebui sa vina si sa recunoasca cineva din conducerea cluburilor respective ca este adevarat.
Chiar si asa s-ar ajunge la confruntari, etc.
Instanta va pronunta o hotarare de condamnare sau de achitare.Daca exista parerea parchetului ca s-a comis o infractiune si exista probe certe se va putea pronunta o condamnare.
Insa, principiul prezumtiei de nevinovatie cred ca va prevala in acest caz.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Prindere in flagrant cristiursa cristiursa daca unui functionar i se da mita si acesta chema organele abilitate pentru prinderea in flagrant a mituitorului functionarului i se poate imputa ceva (vezi toată discuția)
Mita ilegala in sectorul privat? w0lfshad3 w0lfshad3 Stiu cu 99% siguranta ca anumite persoane dau mita, intr-o firma particulara la care am lucrat, si care m-au sicanat probabil pentru ca sa dau si eu mita ca ... (vezi toată discuția)
Coruptie anamariaana anamariaana care este, dupa parerea voastra, diferenta intre dare de mita si luare de mita (nu definitia lor din C.P.) ? (vezi toată discuția)