avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazul "Valiza"
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazul "Valiza"

Sunt convins ca marea majoritatea ati auzit despre acest "caz". Facand abstractie de partea fotbalistica care personal nu prea ma intereseaza cred ca s-ar putea isca o discutie foarte interesanta pe marginea lui.

Daca subiectul acesta prezinta interes pentru mai multe persoane, ma angajez (chiar acum in sesiune :(( ) sa furnizez informatii (culese din nefericire din presa) pentru alimentarea discutiilor.

Pentru inceput, care credeti ca este rezonanta lui, dat fiind faptul ca este cel mai mediatizat caz de coruptie din Romania ?

Din vest lupta romana anti-coruptie nu se vede prea bine. Motiv pentru care am fost criticati aspru "de catre UE" pentru lipsa rezultatelor in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt si de asemenea increderea romanilor in justitie e de-a dreptul firava, ca sa nu folosesc termeni duri.

Momentan invinuitii au fost trimisi in judecata la Curtea de Apel Cluj, prima infatisare din acest caz urmand sa aiba loc pe 21 Ianuarie.

Materiale:
Stenograme + Rechizitoriu
[ link extern ]

Probe ale DNA legate de antecontractul de vanzare-cumparare:
[ link extern ]

Jucatorii cu contracte de munca sunt functionari in sensul legii penale, pretinde DNA:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2008
december, utilizator
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 01:12, 28 Decembrie 2008
Din pacate PRESA greseste foarte mult cu mediatizarea acestui caz.Personal consider doar publicitate si reclama.Sunt doar speculatii si scenarii, de multe ori trunchiate,fara suport. Bine face parchetul ca nu mai alimenteaza presa care a devenit ingrata si care ramine nesanctionata de multe ori pentru abuzurile facute. In instanta vom avea o mare CACIALMA cu valiza.
Sunt foarte multe probleme cu acest caz...

"Luarea de mita
Art. 254
Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
Fapta prevazuta in alin. 1, daca a fost savarsita de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani."

"Darea de mita
Art. 255
Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, in modurile si scopurile aratate in art. 254, se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Fapta prevazuta in alineatul precedent nu constituie infractiune atunci cand mituitorul a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune.
Dispozitiile art. 254 alin. 3 se aplica in mod corespunzator, chiar daca oferta nu a fost urmata de acceptare.
Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat in cazurile aratate in alin. 2 si 3."

Si acum sa analizam... ce inseamna "functionar" de ex.? Ne raspunde tot codul penal:

"Art. 147
Prin "functionar public" se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145.
Prin "functionar" se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat."

Ce zice art. 145 ca se refera la el?

"Art. 145
Prin termenul "public" se intelege tot ce priveste autoritatile publice, institutiile publice, institutiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publica, serviciile de interes public, precum si bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public."

Acum vine problema... este functionar cel ce trebuia sa primeasca banii? Se considera constrangere faptul ca Steaua pierdea o gramada de bani ("Fapta prevazuta in alineatul precedent nu constituie infractiune atunci cand mituitorul a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.") daca nu castiga echipa respectiva? A existat o promisiune? Poate fi dovedita? Si in plus actiunea a fost intrerupta si ne aflam in faza tentativei sau a desistarii (caz de neraspundere) si la aceaste infractiuni TENTATIVA NU EXISTA! ... nu stiu dosarul dar din cate am auzit despre caz cam asa imi imaginez situatia...

In plus, desi la majoritatea le place sa citeasca stenograme sau sa auda pe la TV inregistrari de pe telefon, mie mi se pare o mare incalcare a constitutiei si a drepturilor omului... inteleg ca acele inregistrari sa fie la dosar dar sa existe si in presa inainte de o sentinta definitiva e un afront adus democratiei in sine...
Ultima modificare: Duminică, 28 Decembrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prindere in flagrant cristiursa cristiursa daca unui functionar i se da mita si acesta chema organele abilitate pentru prinderea in flagrant a mituitorului functionarului i se poate imputa ceva (vezi toată discuția)
Mita ilegala in sectorul privat? w0lfshad3 w0lfshad3 Stiu cu 99% siguranta ca anumite persoane dau mita, intr-o firma particulara la care am lucrat, si care m-au sicanat probabil pentru ca sa dau si eu mita ca ... (vezi toată discuția)
Coruptie anamariaana anamariaana care este, dupa parerea voastra, diferenta intre dare de mita si luare de mita (nu definitia lor din C.P.) ? (vezi toată discuția)