avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract de vanzare cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract de vanzare cumparare teren

Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri vis-a-vis de un precontract facut de mama mea. Ea locuieste in Bucuresti de multi ani si anul trecut a primit mostenire de la niste rude o suprafata de teren arabil de 2700 mp. Un vecin din zona i-a spus ca terenul nu are valoare, nu are cine sa i-l lucreze, asa ca mai bine i-l da lui pentru ca ar fi avut candva grija de rudele decedate. Mama a fost de acord si au facut un precontract de vanzare-cumparare in care ea se obliga pana la data de 5 iunie 2012 sa-i vanda contra sumei de 400 (patru sute) ron respectivul teren. Intre timp, mama a aflat ca, de fapt in zona pretul terenului arabil (este vorba de vie si pasune) este de 1-2 euro/mp. Ea nu a mai dorit sa vanda terenul si l-a anuntat pe vecin mai intai personal, apoi prin intermediul avocatului, la telefon. Vecinul a spus ca nu vrea sa accepte acest lucru, apoi avocatul l-a notificat in scris (cu confirmare de primire), in doua randuri, asupra faptului ca mama nu mai doreste sa vanda terenul si ca doreste sa-i inapoieze cei 400 ron.
Raspunsul a fost ca vecinul a dat-o in judecata pe mama, cerand ca instanta sa dea o hotarare care sa tina loc de act autentic.
Precontractul nu are nicio clauza penala. Mama este mentionata ca vanzatoare-promitenta, iar vecinul ca si cumparator-promitent.
In el scrie ca partile contractante, de comun acord au convenit sa incheie contractul de vanzare cumparare in forma autentica pana la data de 5 iunie 2012. Mama se obliga ca pana la autentificarea contractului de vanzare cumparare sa plateasca toate taxele si impozitele datorate, sa indeplineasca toate actele si formalitatile necesare incheierii actelor de vanzare cumparare in forma autentica, inclusiv intocmirea documentatiei cadastrale. In cazul neindeplinirii acestei obligatii partea in culpa este considerata de drept in intarziere, pentru urmarirea sumei datorate ca despagubire.
Va rog sa imi spuneti ce poate face mama in acest caz si daca sunt "sanse" ca vecinul sa castige acest proces?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 21:37, 26 Martie 2013
Buna dimineata, in primul rand este vb. de un act autentic incheiat in fata unui notar in care una dintre parti se obliga sa vanda iar cealanta sa cumpere la pretul negociat si acceptat , in acel act banuiesc ca exzista si o clauza, cum ca daca promitentul cumparator se razgandeste pierde suma data ca avans, sau daca promitentul vanzator daca se razgandeste va da promitentului cumparator dublul sumei inapoi , sau se poate adresa instantei . in concluzie, cu voia s-au fara voia mamei tale se vor perfecta actele in favoarea cumparatorului printr-o hotarare care sa tina loc de act autentic de instrainare, mai mult decat atat el poate cere daune morale si materiale.
Nu exista niciun fel de clauza, nici referitoare la bani, nici referitoare la posibilitatea de a se adresa instantei. Nu e nimic in plus in precontract fata de cele pe care le-am descris mai sus.
In plus, pretul in contract este ridicol de mic, in totala neconcordanta cu realitatea zonei, iar mama a fost indusa in eroare nelocuind in zona.
Oare chiar nu se mai poate face nimic, macar sa cerem reactualizarea pretului de vanzare?
Multumesc mult in avans pentru indrumari!
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2012
DoamnaIlenus, utilizator
buna ziua,
litigiul este notat in cartea funciara a imobilului?
in cazul in care nu este notat, va sfatuiesc sa instrainati imobilul.
Este vorba de un teren agricol, nu de un imobil. Nu cred ca este notat nimic nicaieri, noi cel putin nu am facut niciun demers in acest sens.
terenurile=bunuri imobile
in acest acz va sfatuiesc sa vindeti.

Alte discuții în legătură

Inscriere eronata litigiu in cartea funciara. Notar Public Natasa Laura Cucu Notar Public Natasa Laura Cucu Trec direct la subiect. Actiune in constatare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic, pentru ca promitentul-vanzator, dupa ce a ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren in rate marfan marfan Buna ziua, E vorba de un precontract de vanzare cumparare catorva parcele de teren alaturate. Se plateste un avans, apoi in mod regulat cate o rata timp de ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract vanzare-cumparare elicrist elicrist buna seara, Va rog. un sfat-- Cum se poate rezilia un antecontract de vanzare-cumparare apartament de catre promitenti vanzatori daca ulterior incheierii ... (vezi toată discuția)