avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintarea abuziva a unui compartiment
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintarea abuziva a unui compartiment

Sunt intr-o situatie foarte delicata si din aceasta cauza am nevoie de niste sfaturi avizate. De ceva ani de zile conduc un compartiment, un serviciu, mai exact. El, din motive subiective, va fi desfiintat printr-o noua organigrama. Mai exact toate birourile din subordine sunt cedate altor servicii din institutie sub motivul "eficientizarii" activitatii. Din vechiul serviciu va ramane doar un compartiment amarat. Motivul este altul, bineinteles: inlaturarea persoanelor incomode.

Cum pot sa evit acest lucru? Ce sustinere legala pot sa am si pe ce baza pot sa contest o astfel de hotarare? Ce as putea sa invoc in sprijinul mentinerii serviciului respectiv?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2008
vevex, utilizator
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 16:57, 23 Decembrie 2008
Din cate inteleg nu este o desfiintare si doar o reorganizare. In ce mod ati fost afectat de aceasta redistribuire a compartimentelor?
Inteleg ca sunteti persoana incomoda de care se doreste debarasarea?!
In cazul reorganizarii e mai greu sa aveti o sustinere, insa angajatorul chiar si in cazul reorganizarii ar trebui sa va ofere un alt loc de munca in cadrul unitatii conform pregatirii dumneavoastra
Nu am inteles daca societatea in care lucrati este privata , cu capital de stat sau regie..............
Organizarea unei societati este pana in final o prerogativa a angajatorului, cu greu gasesc o motivatie pertinenta pentru a obliga angajatorul sa nu-si conduca afacerea dupa cum considera ca este mai eficient, nici chiar in cazul unor institutii ale statului nu vad ce anume ati putea invoca.
Buna seara.

Sunt de acord cu colegele mele.
Nu pare a fi vorba despre o desfiintare a posturilor din cadrulserviciului condus de dvs. ci mai degraba o redistribuire in cadrul altor servicii.
Daca asa stau lucrurile si nu este vorba despre desfiintari ale unor locuri de munca, nu puteti face nimic.
Prerogativaorganizarii locului de munca apartine patronului - indiferent de forma de organizare a societatii - astfel ca nu puteti sa va opuneti.

av. Costi Boncu
Multumesc pentru raspunsuri!
Poate nu am reusit eu sa explic clar. Este vorba de o degradare din functie: fiind sef serviciu, este clar ca prin reorganizarea acestui serviciu, voi avea o functie mai mica, eventual sef birou, poate nici atat, pentru ca el nu va mai intruni conditiile de a functiona ca un serviciu, cu numai 2-3 oameni in subordine. Practic acesta este scopul "reorganizarii" si miza ei.
Banuiam ca acesta va fi raspunsul, totusi speram ca ar putea exista situatii in care sa pot bloca aceasta initiativa.

Alte discuții în legătură

Modificare organigrama - reorganizare birou ContSters374025 ContSters374025 Ocup un post de șef birou într-o institutie bugetara (NU suntem functionari publici). Am dat concurs pentru ocuparea postului in 2005, cu plan de ... (vezi toată discuția)
Disperare:mai primesc sporul de conducere? iolanda35 iolanda35 Conform OUG 63/2010 serviciul nostru s-a reorganizat si am ramas din 8 doar 4 persoane,colegii mei fiind redistribuiti in alte servicii.Daca....repet daca ... (vezi toată discuția)
Schimbare functie danima2001 danima2001 buna ziua in firma in care lucrez urmeaza sa se efectueze o disponibilizare colectiva, reorganizare a societatii. In urma acestei reorganizari, teoretic ... (vezi toată discuția)