avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Salarii compensatorii la iesirea la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Salarii compensatorii la iesirea la pensie

Buna ziua ! Sunt "asistat social" din noiembrie 2011 (dupa ce am lucrat in politie 15 ani si o luna).Din data de 30.11.2011 si pana in prezent nu am inteles de la cei de la financiar ce drepturi banesti mi se cuvin ca salarii compensatorii.Initial mi-au spus ca vom sta de vorba in ziua in care ma voi prezenta cu decizia de pensie iar acum mi-au explicat ca "nu este necesar decat sa astept sa-mi vina randul,raportul pentru cele zece salarii fiind intocmit cu data in care eu am primit decizia medicala".Cand am intrebat si despre cele doua salarii pe an,ca diferenta dintre varsta standard de pensionare si varsta mea,am fost intrebat la randul meu : "Cine ti-a spus ca ai beneficia de acest drept?".Pentru acest motiv va rog frumos sa-mi spuneti care ar fi procedura precum si baza legala in acest caz.Vreau ca de maine sa incep sa le solicit in scris celor de la I.P.J. sa-mi dea un raspuns.Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: fanfan67 , utilizator 13:13, 28 Octombrie 2012
Gabriela Pintea a scris:

@misu73

Referirea la pensiile de serviciu din Legea nr. 284/2010 daca nu ma insel, este de neinteles pentru mine. Nu inteleg ce a vrut legiuitorul sa "spuna" cu acea dispozitie.


Probabil legiuitorul in momentul "conceperi" 284/2010 nu a avut o premonitie privind disparitia pensiilor militare, speciale sau de serviciu si evident nu-si punea problema ca in urma unificarii tuturor pensiilor sub aceasi palarie va disparea "pensia de serviciu".


sorinpanait a scris:
Probabil legiuitorul in momentul "conceperi" 284/2010 nu a avut o premonitie privind disparitia pensiilor militare, speciale sau de serviciu (...)

Va reamintesc ca, potrivit art. 1 din Legea nr. 119/2010, pensiile de serviciu deja disparusera. Pe de alta parte, Legea nr. 263/2010 era de foarte mult timp in dezbatere publica, asa ca nu despre premonitie poate fi vorba aici. Nu stiu insa in ce masura discutia despre actiunile legiuitorului va poate ajuta pe dvs., prin urmare eu ma opresc aici.
Art. 1 - Legea nr. 119/2010
Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
d) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
e) pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
f) pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor;
g) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila;
h) pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.
Nu asteptam un raspuns (nefiind pusa nici o intrebare) ,am incercat sa fiu un pic sarcastic si.....nu mi-a iesit.
Oricum va multumesc pt. precizari.
Noapte buna.
Multumesc ! Acum sa revin. Vorbeam despre raspunsurile pe care eu si ceilalti colegi le-am primit de la I.P.J-uri (Serviciul Financiar) precum ca nu avem dreptul de a primi salariile compensatorii ( cele doua , pana la varsta de pensionare) intrucat noi primim o pensie de aistati social,acest drept revenindu-le doar celor care au iesit la pensie cu o "pensie de serviciu".Mie mi se pare ca acest model de raspuns circula prin toate unitatile ori eu mi-aduc aminte ca am citit un articol cu doua aliniate , pare-mi-se in Legea 285/2010,in care se mentioneaza ca in anul bugetar 2011 se anuleaza/suspenda orice fel de plati compensatorii dar ca aceasta prevedere nu se aplica celor care nu au putut fi mentinuti in sistem datorita unor probleme medicale.Revin la intrebarea : pe cine trebuie sa actionam in judecata,I.P.J.-urile sau Ministerul de interne ? Multumesc inca o data !
Bine,bine si ce anume reclamam ?
Ai cum demonstra ca ministerul nu ti-a aplicat corect legea?
Ai pensie de serviciu????? nu....adio cele 2 solde(salari) pana la limita de varsta.
Ia uite:

Legea 284 din 28 decembrie 2010 (Legea 284/2010) privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice
Publicat in Monitorul Oficial 877 din 28 decembrie 2010 (M. Of. 877/2010)
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
SECTIUNEA a 3-a

Drepturi specifice activitatii desfasurate in institutiile publice
de aparare, ordine publica si siguranta nationala

Art. 20. -
(1) La trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, pentru activitatea depusa, in functie de vechimea efectiva ca militar, politist, functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personal civil in institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, beneficiaza de un ajutor stabilit in raport cu solda functiei de baza, respectiv salariul functiei de baza avuta/avut in luna schimbarii pozitiei de activitate, astfel:
Vechime efectiva:
-intre 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-intre 15-20 ani - un ajutor egal cu 10 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-intre 20-25 ani - un ajutor egal cu 12 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-intre 25-30 ani - un ajutor egal cu 15 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza;
-peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde ale functiei de baza/salarii ale functiei de baza.

(2) Personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, trecuti in rezerva sau direct in retragere, respectiv ale caror raporturi de serviciu au incetat, cu drept la pensie de serviciu, inainte de implinirea limitei de varsta de pensionare prevazute de lege, mai beneficiaza, pentru fiecare an intreg ramas pana la limita de varsta de pensionare sau, in situatia in care pot desfasura activitate peste aceasta limita, pana la limitele de varsta in grad la care pot fi mentinute in activitate categoriile respective de personal, de un ajutor egal cu doua solde ale functiei de baza, respectiv cu doua salarii ale functiei de baza.

Cele 2 salari (solde) sant AJUTOARE comform legii nu "salarii compensatorii"
Unde ?
In ce lege in vigoare a-ti citit voi asa ceva ?,aratati-mi si mie poate m-am sclerozat.

Ai dreptate legea 285 prevede in art.13,alin. 2 :

(1) In anul 2011, dispozitiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, dupa caz, indemnizatiilor la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva nu se aplica.
(2) In anul 2011, prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia imposibilitatii mentinerii in activitate a persoanelor clasate inapt pentru serviciul militar ori incadrate in grad de invaliditate sau decedate.

P.S.m-am intalnit in primavara la asociatia sri-stilor in rezerva cu un fost coleg mai "bosorogut" pensionat in decembrie 2011 dupa 30 ani vechime in sistem si i-am vazut decizia de pensionare.

A iesit la limita de varsta dar cu o stampila dreptunghiulara "inapt serviciu militar" iar pe baza limitei de varsta comform legii 80 modificata in 1995 pensia era recunoscuta,asimilata etc,etc "de serviciu" si datorita stampilei (inapt serv.milit.) a corespuns legii 285 asa ca ....peste aprox. 2 luni ma suna ca a primit cele 2 tipuri de ajutoare (incluzand si cele 2 solde) .

Nu cunosc statutul politistului ,dar in cel al militarului cei de la financiar suprapun legea 80 a cadrelor militare cu legea 284 si 285 si daca corespund conditile pt. cele 2 solde le primesti daca nu ....adio.(nu dau de la ei din buzunar,dar asa au primit ordin....stiti si voi)

Noi militarii in rezerva nu avem decat sa contestam legea 80/1995 in partea care cuprinde prevederile privind pensia de serviciu neavand un corespondent viabil si actualizat in legea 263/2010 unitara a pensiei.
Nu stiu inca cum, ma invart in jurul cozii.....cand o sa ametesc ma las pagubas.

Astept idei,


Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii, pensionare din politie TalosDan TalosDan Cine s-a pensionat in anul 2011 din politie pe caz de invaliditate?S-au primit cele 2 salarii pe an pana la limita de varsta? (vezi toată discuția)
Politist pensionat pe caz de boala alexdumi98 alexdumi98 Sunt un politist care am fost pensionat pe caz de boala in anul 2012. Ce drepturi banesti am, salarii compensatorii, sume pentru vechimea in munca, pensia a ... (vezi toată discuția)
Ajutoare sau salarii compensatorii la pensionare dnicusor dnicusor Buna ziua As dori sa stiu daca la iesirea la pensie ca militar/politist, mai beneficiez de prevederile art. 20 alin (1) si (2) din Anexa nr. VII la ... (vezi toată discuția)