avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cat timp se pastreaza documentele contabile?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cat timp se pastreaza documentele contabile?

Buna ziua
Cati ani se pastreaza documentele contabile?
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 12:27, 5 Iunie 2012
Ordinul MEF nr. 3512/2008 – reglementează dpdv juridic problematica clasării şi păstrării documentelor contabile
- 50 ani (ştate de plată)
- 10 ani (registre şi documente justificative şi contabile)
- 5 ani
vezi si:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
cyan, moderator
Toate registrele contabile si documentele justificative se pastreaza 10 ani cu exceptia statelor de salarii care se pastreaza 50 de ani:
Legea 82/1991 republicata ( a contabilitatii) , art 25:
Art. 25
(1)Registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor prevăzute la art. 1 timp de 10 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, cu excepţia statelor de salarii, care se păstrează timp de 50 de ani.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1) se pot stabili, în mod justificat, prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, registrele de contabilitate şi documentele justificative care se păstrează timp de 5 ani".
Conform pct.51-54 din NM de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile ,anexa la OMEF nr.3512/2008,termenele de pastrare sunt:
- statele de salarii - 50 ani;registrele si documentele justificative si contabile - 10 ani;
- facturile aferente bunurilor de capital(bunuri imobile)conform termenului prevazut la art.149 alin.(6) din Codul fiscal;
- documentele prevazute in anexa nr.4 la NM - pe o perioada de numai 5 ani;
- documentele financiar-contabile care atesta provenienta unor bunuri cu durata de viata mai mare de 10 ani se pastreaza,de regula,pe o perioada de timp mai mare,respectiv pe perioada de utilizare a bunurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de pastrare acte contabile mirceajk mirceajk Cat timp se pastreaza in arhiva contabila facturile emise si cele primite, inclusiv chitantele ? Care este prevederea legala ? ... (vezi toată discuția)
Arhiva srl cosminghe cosminghe Buna ziua, As dorii sa stiu care este termenul legal obligatoriu pentru pastrarea actelor contabile ale unui SRL de la infiintare. Va ... (vezi toată discuția)
Cat timp se pastreza bilanturile si alte declaratii fiscale ? virgilius virgilius Buna seara. Imi poate spune cineva cat timp trebuie pastrate bilanturile contabile, declaratiile 100 si 300 si alte declaratii fiscale, dupa radierea unei ... (vezi toată discuția)