avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dobandita in timpul casatoriei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dobandita in timpul casatoriei?

sunt casatorita si urmeaza ca sotul meu sa primeasca mostenire de la mama lui un teren pe care urmeaza sa ridicam o casa.
as vrea sa stiu -este acest teren si implicit viitoarea casa considerat ca fiind bun comun?
-daca nu ,exista vreo cale legala prin care sa devina bun comun?
În prima situaţie, bunul va avea regimul de bun propriu al soţului moştenitor.
Da, există posibilitatea ca bunul să intre în comunitatea de bunuri , dacă veţi face o schimbare a regimului matrimonial, în urma căruia, bunurile proprii ale soţilor vor deveni bunuri comune. Acest demers îl puteţi realiza la notariat.
Mostenirile se deschid prin moarte. Mama sotului a decedat? Daca da, bunul dobandit prin certificatul de mostenitor este bun propriu al sotului. Daca este in viata si mama sotului ace testament pentru fiul ei, acesta isi va produce efectele dupa decesul acesteia, urmand a fi tot bun propriu daca mama sotului nu specifica ca va lasa si dvs impreuna cu sotul. Daca doneaza si doneaza numai sotului fara a va dona si dvs, acest lucru sa fie calr stipulat in contractul de donatie , acel bun ramane tot bun propriu al sotului.
Bunurile primite in mostenire de unul din soti, sunt ale acestuia. Bunurile realizate de soti sunt bunuri comune. Cale de devenire bun comun nu stiu din pacate.
Casa -constructia va ramane bun comun daca o ridicati in timpul casatoriei si iar terenul daca este mostenit de sot sau donat catre sot exclsiv ramane bun propriu.
Cu privire la modul in care si terenul sa fie coproprietate a sotilor, puteti sa schimbati regimul matrimonial daca aveti cel putin un an de la casatorie incheind o conventie matrimonial sub regimul conventional, in care sotii de comun acord decid ac anumite bunuri sa fie bunuri comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea mostenirii cu sotul. am construit casa, casatorita fiind, pe terenul părinților ... Mariamea Mariamea Am construit casa, casatorita fiind, pe terenul părinților (pe baza unui acord notarial de la ei, ca putem, eu si soțul sa contruim casa pe terenul lor). ... (vezi toată discuția)
Am un apartament cumparat inainte de casatorie si acum doresc ... Jydanul68 Jydanul68 Am un apartament cumparat inainte de casatorie si acum doresc sa o trec in acte si pe sotia mea,cum procedez? (vezi toată discuția)
Act de propietate @€£ @€£ Buna ziua.Acum 2 ani sotul meu a cumparat pe numele lui un teren(la acel moment nu eram casatoriti legal)Daca peste ani se intampla sa divortam eu am drept la ... (vezi toată discuția)