avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insulta adusa insemnelor de stat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insulta adusa insemnelor de stat

Mai exista vreo sanctiune penala, sau fie ea si contraventionala, pentru insulta adusa insemnellor de stat, pentru batjocorirea valorilor nationale ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 17:58, 7 Iunie 2012

Art. 236 C. pen
Ofensa adusa unor însemne
Orice manifestare prin care se exprima dispret pentru însemnele României se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Manifestarea prin care se exprima dispret pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
Francisc Gerber, Avocat
Incercati sa detaliati situatia.

Batjocorirea valorilor autentice, indiferent ca au extindere individuala sau colectiva e larg practicata pe toate meridianele lumii in toate timpurile.

Diferenta rezida doar in intensitate, frecvanta si amplitudine.

Batjocura este modul de manifestare a inimilor seci sau meschine pentru care voloarea adevarata reprezinta un pericol in perpetuarea falsului in care traiesc amanintandu-le existenta sau strica planuri de viitor nu tocmai cinstite. Bajocura poate apare si din dispret nu numai din invidie.

Drapelul Romaniei are o zi de sarbatorire in calendar cand in majoritatea localitatilor din tara se aduna o mana de oficiali, tin discursuri si canta fanfara militara.

Interesanta e evolutia respectului pentru drapelul romanesc care flutura pe un catarg in Piata Libertatii din Timisoara.

Prin anii 1970, un gradat insotit de soldati duceau in pas de defilare cu pustile pe umar drapelul si dadeau onorul (la ridicarea lui) cu armele .

Cu trecerea timpului (zeci de ani) au disparut pe rand, pasul de defilare, pustile, au disparut soldatii, caporalul a fost inlocuit cu un soldat, care la un moment dat era cu centura atarnand, descheiat la veston pana la brau, cu boneta pusa smecher pe spate.

Apoi a dispoarut si soldatul. Drapelul nu mai e ridicat dimineata si coborat seara. Sta permanent pe catarg. Intemperiile il degradeaza, nu prea sunt bani ca sa fie inlocuit, astfel incat de multe ori arata ca o oarecare esarfa decolorata.

Acum in P-ta Liberatatii deoarece sistemul de ridicare-coborare s-a degradat, e legat romaneste cu o sarma, pentru ca drapelul sa nu coboare singur si sa stea undeva intre sol si varful catargului. In cursul meu cu anul IV le-am aratat poza cu aceasta solutie tehnica. Un singur student nu a ras cu pofta de situatie. L-am intrebat de ce nu rade. Nu mi-a raspuns. A preferat sa taca.

Sunt de parere ca paza cinstirii insemnelor de stat prin grija, de catre cei ce au datoria legala si morala sa o faca e mai importanta decat paza evitarii batjocoririi lor prin agresiune.

Sanctiunile au natura penala dar natura penala se refera doar la dispret. Daca prin neglijenta nu le dai cinstea cuvenita nu exista nici un fel de sanctiune nici penala nici contraventionala. Dupa cate observ sunt mult mai multi cei care prin manifestare publica (care tin de obligatiile de serviciu) neglijeaza cinstirea lor, decat cei care le dispretuiesc. Ca dovada priviti starea deplorabila in care se gasesc mult prea multe drapele care flutura pe institutiile publice.

Propun ca legea sa fie aplicata nu numai celor care batjocoresc insemnele de stat prin agesiune asupra lor si mai ales asupra celor care au obligatia sa le cinsteasca si neglijeaza elementele materiale care arata public acest lucru.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor! tanar batut in sectia de politie de catre politist Mari_S Mari_S Buna ziua, am nevoie, va rog, de pareri competente... in urma cu 3 zile fratele meu a fost cu un grup de prieteni prin oras si fara sa fie vinovat s-au trezit ... (vezi toată discuția)
Aparare impotriva unui petent care da in judecata tot ce misca in institutie ContSters14496 ContSters14496 Avem un cetatean care a locuit intr-o locuinta de stat dar locuinta sa e retrocedata si prin urmare e pe drumuri. Cetateanul a facut cativa ani de inchisoare ... (vezi toată discuția)