avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune?

Buna ziua! Sunt tatal unei fetite nascute in 18 august 2006, care este rezultatul relatiei dintre mine (SC) si LC. (Cum relatia in cauza nu este casatorie, banuiesc ca se numeste concubinaj, niciunul dintre noi nefiind casatorit). La data nasterii fetitei, LC locuia - ca si acum, de altfel - cu un alt barbat (AV) cu care nu era casatorita. Initial, cei doi - LC si AV - au trecut copilul pe numele lui AV, impiedicindu-ma sa recunosc paternitatea. Ulterior, am convins-o pe mama si impreuna cu ea am initiat o actiune in contestarea recunoasterii de paternitate. Actiunea a fost admisa si Judecatoria a dat o hotarire care a devenit definitiva si irevocabila in 5 mai 2007 prin care "dispune inlaturarea, cu efect retroactiv, a filiatiei pe linie paterna a minorei..." si "modificarea mentiunilor inscrise in actul de nastere al minorei...".

Dupa nasterea fetitei, AV s-a prezentat la locul de munca cu certificatul de nastere si a declarat ca are un copil in intretinere, drept pentru care a cerut si a obtinut reducerea impozitelor platite catre stat. Desi, incepind cu 2008, AV nu a mai declarat ca are fetita in intretinere, el nu a anuntat niciodata la locul de munca faptul ca nu este tatal ei, nici macar din momentul in care hotarirea judecatoreasca a devenit definitiva si irevocabila. (Mentionez ca la prima infatisare in instanta, la 25 ianuarie 2007, AV, in calitate de pirit, s-a declarat de acord cu admiterea actiunii si si-a mentinut acordul pe toata durata procesului).

Acum, din moment ce hotarirea instantei a fost de a inlatura, cu efect retroactiv, filiatia fetitei mele fata de AV, banuiesc ca AV avea obligatia de a anunta acest lucru la locul de munca si de a returna toate sumele de bani primite din partea angajatorului ca scutiri de impozit in calitate de tata al fetei. Daca am dreptate, si dat fiind ca AV nu a anuntat la locul de munca situatia reala a fetei mele nici in ziua de azi, nu inseamna asta ca AV se face vinovat de inselaciune? Asta este intrebarea mea.

...Si, cu scuzele de rigoare, mai am o intrebare suplimentara. Fata mea locuieste impreuna cu LC si AV intr-un apartament care este proprietatea mamei lui AV. Avea - sau are - AV (sau LC, sau amindoi) obligatia de a anunta proprietarul apartamentului despre faptul ca AV nu este tatal fetei mele pentru a-i cere acordul ca fata mea sa locuiasca in apartamentul respectiv? (Va pun aceasta intrebare pentru ca nici AV nici LC nu au anuntat pina acum proprietarul apartamentului in care locuiesc cei doi ca AV nu este tatal fetei mele).

Va multumesc pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc.
Cel mai recent răspuns: sorincu , utilizator 02:05, 2 Ianuarie 2009
Buna ziua,

nu se pune problema sa existe infractiunea de inselaciune.

av. Costi Boncu
Sunteti revoltat de faptul cum s-a comportat AV, dar va intreb: dumneavoastra ati contribuit in acest timp cu ceva la intretinerea si cresterea minorei?
2007_rozi a scris:

Sunteti revoltat de faptul cum s-a comportat AV, dar va intreb: dumneavoastra ati contribuit in acest timp cu ceva la intretinerea si cresterea minorei?


Fara indoiala! I-am organizat botezul si toate zilele de nastere de pina acum (fiind pitica, am decis ca pina la trei ani sa o serbam la fiecare 6 luni - si in august, de ziua ei, si in februarie:D - plus zilele de nume); am grija sa aiba suficiente haine - si de buna calitate - si la fel si jucarii potrivite virstei ei (prin "am grija" inteleg "cumpar"); merg cu ea lunar la control la medic (la o clinica privata, pentru ca medicul de familie ne-a facut un pocinog: la sase luni i-a pus un diagnostic gresit, dupa care am tras un an ca s-o punem inapoi pe picioare #-o) - consultatia e 100 RON; atita vreme cit veniturile mi-au permis, i-am dat lui LC 500 RON pe luna pentru alte cheltuieli; am dus-o la mare si la munte anul trecut, iar anul asta, cind mi-au cam scazut binisor veniturile, am dus-o o saptamina la Brasov.

AV si LC mai au impreuna o fata de aproape 12 ani (M). Am grija ca si fata lor sa fie la fel de bine imbracata ca si a mea ("am grija" are acelasi inteles ca mai sus) si sa aiba rechizite de buna calitate, plus carti. Eu i-am convins sa o mute pe M la o scoala buna si sa se ocupe mai bine de ea, dupa cum tot eu - si nu parintii ei! - am descoperit ca M e dislexica (intre timp a si fost diagnosticata cum se cuvine si urmeaza un program cu un logoped). De Paste, de 1 iunie, de Mos Nicolae, de Craciun le fac tuturor cadouri (si lui AV, si lui LC si lui M), si la fel fac si de zilele lor de nastere sau de nume.

...Cit despre crestere, eu sunt cel care a vrut fetita, LC a vrut sa avorteze, dar am reusit s-o conving sa pastreze copilul (cit despre AV, replica lui cu citeva zile inainte de nastere a fost "vrea o fetita?!? sa se duca la casa de copii sa-si ia de-acolo o fetita!!"). Eu i-am ales numele. Cu mine a invatat fata mea sa mearga, sa se miste in spatii deschise, sa urce singura scara de la tobogan, sa isi spuna numele, sa spuna "sarut-mina pentru masa" si multe altele.

Vi se pare suficient? Sa nu va suparati, dar "prezumtia de nevinovatie" cu privire la tati nu prea pare sa functioneze in tara noastra. Imi dau seama ca nu e vina dumneavoastra, dar trist tot sunt...
costiboncu a scris:

Buna ziua,

nu se pune problema sa existe infractiunea de inselaciune.

av. Costi Boncu


Va multumesc frumos pentru raspuns. Daca nu va suparati, puteti detalia?
Ok. Am inteles acum. Sunteti un tata grijului si care dispune si de fonduri pentru a pute aintretine un copil.
Dar ma intreb, de ce nu ati luptat si pentru custodia fetitei? Va multumeste doar faptul ca va poarta numele?

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii Elena Lidiana Elena Lidiana sun casatorita cu alt cineva dar de 2 ani sunt impreuna cu actualul meu prieten, acum sunt insarcinata si el vrea ca copilul sa poarte numele lui cum putem ... (vezi toată discuția)
Nume minor DanielNitoi DanielNitoi Buna ziua Va rog o informatie . Am o fetita dintr o relatie extraconjugala , la momentul nasterii fetitei ambii parinti fiind casatoriti cu alti parteneri ( ... (vezi toată discuția)