avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie complicata: Dezmostenire ilegala mai veche ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie complicata: Dezmostenire ilegala mai veche nestiuta pana la moartea celuia care a facut dezmostenirea - ce se mai poate face?

Familie cu 2 copii o fata si un baiat. Tata moare prin anii 75 - mama moare in anii 91. Fata nu are mostenitori (a fost fata batrana) - baiatul are un fiu. Fata care traia cu mama ei dupa moartea acesteia face succesiune dupa parinti declarand ca este unica mostenitoare, fara stiinta fratelui sau. Familia avea un apartament cumparat intr-o casa si alte bunuri mobile de valoare. Dupa ce face aceasta succesiune - vinde apartamentul din acea casa proprietarului (nu stiu in ce conditii) si ea traieste mai departe acolo. Baiatul moare in 2004 - avand mostenitor un baiat la randul lui si nevasta desigur.
Matusa acestui baiat se inbolnaveste in 2012 este tratata si ingrijita de nepot si familia acestuia, se umbla dupa ea si se cheltuieste (ea neavand decat o pensie de 700 de lei) si moare pe 7 mai 2012. Dupa moartea matusii nepotul descopera tarasenia facuta de matusa lui fata de tatal lui (gasind actul notarial prin care este declarata matusa lui singura mostenitoare dupa bunica lui). Ramane de fapt cu nimic si trebuie sa elibereze apartamentul in 6 saptamani (cum i-a cerut proprietarul casei) - care el nici macar nu stia ca nu este al matusii/bunicii lui. Din ceea ce cunostea de la tatal sau, ca au avut bunicii lui (bunuri mobile de valoare detinute de acestia nu putine) nu mai regaseste nimic inafara de niste mobila veche si portelanuri vechi.
In aceasta situatie se mai poate face ceva? Cel dezmostenit direct este mort. Cel care a facut dezmostenirea ilegala este si ea moarta. Ce poate recomanda un specialist in materie in acest caz - exista vre-o posibilitate de a ataca acel act ca ilegal de drept? Deasemenea, daca acel act de mostenire este ilegal - mai este valabil actul de vanzare-cumparare catre proprietarul casei in care este apartamentul cu pricina (facut de matusa prin anii 93)?
Cel mai recent răspuns: Odrade , utilizator 17:54, 19 Iunie 2012
Fiecare este raspunzator pentru punctajul pe care il face si munceste pentru a-l mari - daca doreste/vrea dl. VoL - . Dezvoltarea acestui subiect trece cu mult peste temele abordate pe acest site (ar fi mai mult decat offtopic pe acest forum), tine de spiritualitate. Fiecare in sinea lui isi cunoaste valoarea si punctajul - judecarea acestuia oricum nu va fi facuta de catre noi, muritorii de rand...

Nu am acuzat si nu acuz pe nimeni, fereasca Dumnezeu - atat a fost maxim ce s-a putut la acest moment, la aceasta chestiune - sunt convinsa de acest lucru. Imi spuneam doar o parere si multumeam sincer pentru tot, celor care mi-au raspuns. Daca deformatia profesionala va "impinge" sa rastalmaciti spusele mele (mai mult sau mai putin voalate, precum ziceti) in sensurile pe care vreti domnia dumneavoastra sa le dati cuvintelor mele - este alegerea dumneavoastra Domnule themis.

Acest site da intr-adevar ajutor foarte mare, la multe chestiuni puse pe aici in discutie (multumiri sincere pentru acest lucru celora care contribuie absolut voluntar, presupun, la aceasta munca), dar nu pot sa nu recunosc ca eu am asteptat poate prea mult, cand am expus problema care mie mi s-a parut ciudata/neinteleasa/aiurea. A fost perceptia mea, mai mult sau mai putin corecta. Poate asa este intr-adevar legislatia. Asta este - cu asta defilam...

Ceea ce nu putem schimba, trebuie sa acceptam si sa mergem mai departe.

Imi cer scuze, daca am gresit cu ceva.

S-aveti o zi faina!
Stimate user,din putina mea experienta pot spune ca respectivul certificat de mostenitor poate fi anulat. Eu unul nu am studiat decat Noul Cod Civil,caci pe asta l-am prins,facand foarte putine comparatii si paralele cu Vechiul Cod,cel dupa care se va opera in cazul dvs. Totusi,aveti sanse mari sa recuperati ce se mai poate,ce se mai gaseste din patrimoniul lasat de defuncti. Si eu sunt interesat de acest caz,sunt curios care au fost solutiile gasite intr-un precedent de acest gen,si mai ales sa vad parerea unora mai experimentati.

Tot ce stiu este ca (,) conform NCC prezumtia la renuntare se face doar daca se implinesc anumite conditii clare (daca e nevoie le voi si enumera exact cum sunt expuse in textul de lege). Insa din cazul expus de dvs. nu deduc sub nicio forma ca s-ar putea prezuma o renuntare (tacita) din partea baiatului defunctilor. Mostenitorul sau legal are calitatea de reprezentant si poate cere in instanta anularea certifictului de mostenitor facut (doar) in favoarea matusii lui.
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
Raoul_mw, utilizator
Multumesc pentru raspuns dl. Raoul_mw .

Exact asa ma gandeam si eu - dar doream o confirmare, o parere mai autorizata. O sa-i aduc la cunostinta celui in cauza, dar hotararea sa faca sau sa nu faca ceva in legatura cu aceasta problema ii va apartine, desigur.

As fi si eu curioasa, in cazul in care cineva are cunostinta de vre-un caz asemanator, de-un precedent - ar fi interesant de stiut amanunte legate de acestea.

Numai bine si sanatate va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate lasa mostenire astfel ? Dorky Dorky Bunicul meu are un baiat si-o fata, bunica, adica sotia lui nu mai traieste. Sa zicem ca eu sunt nepotul bunicului, fiul fetei lui. Bunicul are un ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune proprietate la tara; mai multi frati ContSters52778 ContSters52778 Bun gasit! Intrebarile mele sunt legate de o mostenire din mediul rural. Situatia este urmatoarea: In urma decesului bunicului, acum aprox 10 ani, a fost ... (vezi toată discuția)