avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... in caz de divort cine primeste custodia copiilor daca ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

in caz de divort cine primeste custodia copiilor daca sotia nu are serviciu,respectiv carte de munca? si sotul are o afacere personala?

Buna ziua

In cazul in care un cuplu decide sa divorteze,cui ar reveni custodia celor 2 copii minori (3,respectiv 5 ani) in conditiile in care mama nu are o sursa de venit de 2 ani,iar tatal are o afacere din care sustine financiar familia (fara carte de munca,insa). La divort, judecatorul tine cont de situatia financiara a celor doi adulti si decide in functie de asta cui sa incredinteze copiii? Au loc discutii cu minorii,adica sunt intrebati cu cine vor sa ramana? Ar putea ramane copiii alaturi de mama daca nu are serviciu? Ar putea ramane alaturi de tata care are bani,insa nu carte de munca?

Mentionez ca mama are o proprietate pe numele ei si traieste (impreuna cu minorii si sotul sau ) in casa parintilor ei.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tonylexa , utilizator 08:20, 18 Iunie 2012
Conform codului civil nou, „custodia”, adica autoritatea parinteasca, se exercita in comun de ambii parinti dar instanta va stabili locuinta minorilor la unul din parinti.

Instanta va stabili locuinta minorilor avand in vedere interesul superior al copilului la parintele care are capacitatea de a le oferi tot ce au nevoie.

In cazul acesta, tatal are un avantaj pentru ca are un venit permanent si ar putea sa isi inchirieze un apartament.

Mama totusi este de obicei favorizata de instanta, totusi trebuie sa dovedeasca ca are venituri cu care sa sustina copii.

Daca totusi parintii se inteleg, pot divorta la notar si pot stabili ei tot ce vor.
" §4. Efectele divorţului cu privire la raporturile dintre părinţi şi copiii lor minori
ART. 396
Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori
(1) Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.
(2) Dispoziţiile art. 264 sunt aplicabile.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 38 alin. 4 din Codul familiei
- alin. (1): art. 42 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (1): art. 42 alin. 4 din Codul familiei

ART. 397
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
ART. 398
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 43 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (2): art. 43 alin. 3 din Codul familiei

ART. 399
Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 42 alin. 2 din Codul familiei
- alin. (2): art. 43 alin. 2 din Codul familiei
ART. 400
Locuinţa copilului după divorţ
(1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
(3) În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa."(Extras C.C.)
va multumesc pentru raspuns
domiciul copiilor se stabileşte la părintele care are mai multe condiţii materiale pentru îngrijirea copilului dar şi disponibilitatea să îi crească. vorbim de timpul efectiv pe care îl poate petrece cu cel mic, de legăturile care s-au stabilit deja între părinte şi copil şi chiar de implicarea bunicilor in viata nepotilor lor. dacă tatăl câştigă mai mult dar e tot timpul plecat cu afaceri nu va fi musai un plus pentru el.
un avocat bun, foarte bun, care să dovedească că despărţirea de mamă aduce o traumă copilului, dacă vor fi obligaţi să locuiască cu tatăl,ar fi foarte bun.
tot avocatul poate ca cei mici să fie consultaţi, nu e garantat că judecătorul va accepta, dat fiind că sunt foarte mici. ce trebuie să vă spun este că ai mei nu aveau decat 3 ani şi judecatoarea a vrut sa stea de vorba cu ei din proprie iniţiativă.
legal, de la 14 ani au dreptul să aleagă cu cine vor să locuiască.

sfatul meu este să adunaţi orice dovadă prin care să convingeţi judecătorul că este în interesul copiilor ca domiciliul acestora să fie stabilit la dvs.
- act de proprietate pe casă
- dovezi de venit
- martori credibili care să declare cât de didicată aţi fost în creşterea lor

tatăl va trebui să aducă aceleaşi dovezi iar judecătorul le va compara. e important cum ştiţi să vă prezentaţi atuurile.
căutaţi un loc de muncă, oricare, între timp.


multumesc din suflet!
caut serviciu,dar e dificil din pacate :(
sper sa reusesc sa gasesc serviciu cat mai curand pentru ca situatia nu e roz deloc :(
sunt acceptati martori in astfel de procese? ar fi multi oameni dispusi sa depuna marturie referitor la faptul ca ma ocup intens de educatia celor mici,iar tatal lor are tendinte violente/agresive (palme,tipete,injuraturi...)
problema este ca el are bani si isi permite sa-si plateasca un avocat extrem de bun cu ajutorul caruia a castigat diverse procese :(

Alte discuții în legătură

Divort cu minor la notar Adeea Adeea Buna ziua. Sotul meu a cerut divort pe cale amiabila la notar insa noi avem un copil de aproape 2 ani. Eu vreau copilul sa ramana la mine insa situatia ... (vezi toată discuția)
Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)
Divort Adrian1978 Adrian1978 DACA SOTIA PLEACA IN STRAINATATE SI LASA COPII DE FAPT II ABANDONEAZA PE EI SI FAMILIA CUM POT FACE SA OBTIN UN DIVORT USOR SI CUSTODIA TOTALA A COPIILOR!!! (vezi toată discuția)