avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii

Buna ziua,
Fratele meu lucreaza la o firma de productie, angajat pe perioada nedeterminata, incadrat cu 8 ore/zi, trei schimburi. De doi ani incoace merge si sambata la lucru. Acum i-au anuntat ca o sa mearga si duminica la lucru pentru ca au multe comenzi. Mi se pare strigator la cer. Ce isi imagineaza ca lucra cu roboti ? Ce poate sa faca un angajat in aceasta situatie ? Trebuie sa depuna vreo plangere pe undeva, sau pur si simplu sa nu mearga la lucru duminica ? Ce il sfatuiti sa faca ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ispasdina , utilizator 18:01, 8 Iunie 2012
Poate depune o sesizare la ITM, in acest sens...

Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
....

Art. 260 (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
........
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca
Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal codrina.ama codrina.ama Buna ziua, Art 137 din Codul muncii prevede ca repausul saptamanal se acorda in 2 zile consecutive. Intr-o unitate se lucreaza sambata si duminica, liberele ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajat gini_eyes gini_eyes Buna seara.sunt angajata conform contractului pe o norma de 40 ore saptamanal,de luni pana vineri.in realitate muncesc 6 ore de luni pana vineri si 12-14 ore ... (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal cristian.ion.92 cristian.ion.92 Buna ziua.Angajatorul nu imi acorda repaus saptamanal.Imi da 3 zile libere pe luna.Ce pot face in acest sens? (vezi toată discuția)