avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical si sarbatorile legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical si sarbatorile legale

am o nelamurire cu privire la concediul medical si sarbatorile legale, si anume daca am avut concediu medical intr o zi de sarbatoare legala, adica zi libera, dupa efectuarea concediul medical am dreptul la ziua libera? de ex.: concediul medical a fost intre 01.06.2012 si 06.06.2012, deci 4 iunie a fost zi libera legala, eu imi pot considera pe 7 iunie ziua libera?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:48, 30 Noiembrie 2021
Ziua in care ati fost in concediu medical (fie zi lucratoare sau nelucratoare) este zi in care nu ati prestat munca si nu aveti motive legale sa cereti compensarea ei cu alta zi libera sau sa va fie platita.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
laura_yt,

Cred ca confuzia dvs.pleaca in primul rand de la ziua aceea de 4.iunie...
Asadar,ziua a doua de Rusalii,anul acesta 4 iunie,a fost declarata prin lege ca zi nelucratoare,deci nu se plateste !
Astfel,intre 1iunie si 6 iunie vor fi doar 3 zile lucratoare,ce vor fi platite,fie ca ati fi prestat si ati fi primit salariu,fie ca sunteti in itm si primiti indemnizatie de cm.
In consecinta,in iunie,pe total,datorita acestei zile de 4 declarata nelucratoare,vom avea doar 20 de zile lucratoare,in loc de 21,dintre care dvs. veti beneficia de indemnizatie de concediu medical pt. 3 zile si de salariu pt.restul de 17 zile,in timp ce colegii vor primi salariu pt.20 de zile lucratoare,deci nu aveti ce sa recuperati.
Acum,avand lamurirea in ceea ce priveste ziua nelucratoare,poate este bine in acest context sa retineti si prevederea legala asupra zilelor care se platesc in cazul ind. de cm,astfel, in cf.cu art 35(2)din Norme 60.32/2006:
(2) Numărul de zile ce urmează a fi plătite nu va cuprinde zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi/sau zilele nelucrătoare stabilite prin programul de lucru, potrivit contractelor colective de muncă
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Si dacă trebuie să fiu la muncă în zi de sărbătoare si imi este rău.....cum se procedează??? Se plătește concediu, medical pe acea zi ,ceva ???? E o zi ca oricare alta pt mine si eu trebuie să fiu la muncă , nu am dreptul pe acea zi la cm sau ceva ....?. .....e bine ca legea specifică foarte clar că se poate lucra in zi de sărbătoare legală dar daca ti-e rău sau mai ai puțin și dai colțu nu mai specifică nimic despre asta......asta e Românica noastră .....tot așa , tot așa și ajungem cu pasi repezi la sapă de lemn ..........

Valeriu TUDOR a scris:

Ziua in care ati fost in concediu medical (fie zi lucratoare sau nelucratoare) este zi in care nu ati prestat munca si nu aveti motive legale sa cereti compensarea ei cu alta zi libera sau sa va fie platita.

Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2021
Brenda81, utilizator
Salariatul a fost prezent la munca, dar la sfarsitul zilei i s-a eliberat certificat medical.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)
se platesc sau nu, orele efectuate sambata, duminica? swamerra swamerra Decizia 1415/2009 a Curtii Constitutionale se refera si la orele efectuate in zilele nelucratoare sau, exclusiv la \"orele suplimentare\"?? art. 20 din ... (vezi toată discuția)
Remuneratia in zilele de liber legal care cad in weekend oanazic oanazic Buna ziua, Am o nelamurire in ceea ce priveste remuneratia zilelor de liber legal care cad in weekend. Eu sunt remunerata in functie de intervalul ... (vezi toată discuția)