avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Incadrare functie?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Incadrare functie?

Buna ziua,as dori sa intreb, deci in 20 luna aceasta voi da examenul caci am terminat cursul de SSM,durata cursului a fost de 80 h, functia actuala pe care o ocup este de asistent manager la firma care m-a trimis la curs. Intrebarea mea este daca dupa ce obtin diploma in SSM, trebuie sa imi modifice functia respectiv expert in SSM caci am diploma de licenta,master?...,inclusiv salariul de baza(momentan am 804 lei brut), si in mod normal ar trebui sa fiu incadrata pe functii superioare ca expert SSM (sal:1340 lei brut)? Va multumesc


Cel mai recent răspuns: Arion Ramona , utilizator 14:16, 18 Iunie 2012
Cursurile ssm nu va confera automat titlul de specialist/ expert in domeniu ssm.
Cursurile de 40 de ore (nivel de baza) si respectiv 80 de ore (nivel mediu) sunt cursuri care va permit sa prestati legal (vezi Legea nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art. 47-51), activitati de prevenire si protectie, in cadrul unui serviciu intern/ extern de prevenire si protectie, respectiv intr-o firma cu mai putin de 9 lucratori.
Cursul postuniversitar, pe durata de 6 luni (nivel superior), va permite legal, sa fiti conducatorul unui serviciu intern/ extern de prevenire si protectie.
Titlul de specialist/ expert tehnic, judiciar/ extrajudiciar se obtine in urma unor interviuri si/ sau examene, dupa urmarea unor cursuri speciale de dreptul muncii si de legislatie CC si CPC, CP si CPP, organizate de catre Ministerul Justitiei (pentru specialist/ expert judiciar) si respectiv (pentru specialist/ expert extrajudiciar) de catre Ministerul muncii. Experienta in domeniu de lucrator ssm si cu responsabilitati de conducere in special, de mai multi ani, va poate ajuta sa obtineti cele doua titluri, respectiv specialist/ expert tehnic.
In urma absolvirii cursului de 80 de ore puteti negocia cu angajatorul un nou CIM, daca veti primi si atributii corespunzatoare.
In urma absolvirii cursului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 80 de ore, (care necesita ca nivel de instruire doar studii liceale)veti obtine un nivel de pregatire mediu in domeniul SSM si puteti ideplini atributii de lucrator desemnat in cadrul unitatii unde va desfasurati activitatea. Dupa cum vedeti pt a indeplini atributii de lucrator desemnat nu e nevoie sa aveti o instruire superioara (diploma de licenta,master etc.)

Presupun ca ati invatat la cursul care tocmai urmeaza sa-l absolviti, pentru a detine “nivelul superior” de pregatire in domeniul SSM care necesita ca nivel de instruire studii superioare tr sa mai absolviti un program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore si veti putea indeplini atributii corespunzatoare de “sef serviciu intern SSM”.
Abia atunci puteti solicita ca angajatorul sa va schimbe incadrarea conform denumirii generice de “expert” din CLASIFICAREA OCUPAȚIILOR DIN ROMÂNIA (COR ISCO 08), astfel aici la Grupa majora 2, Subgrupa majora 24, Grupa minora 242, Grupa de baza 2423 se gaseste ocupatia de
“Expert in securitate si sanatate in munca” cod 242304 care necesita nivelul de instruire: corespunzator studilor superioare.
Intrebarea care se pune este daca unitatea unde va desfasurati activitatea necesita infiintarea unui serviciu intern de prevenire si protectie astfel incat sa fie necesara existenta unui sef serviciu intern prevenire si protectie cu studii superioare in domeniul SSM?


Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
inspectorSSM, utilizator
Ordin 1832/856/iulie 2011 privind aprobarea Clasificării ocupaţiilor din România
226302 - Specialist în domeniul SSM
226303 - Coordonator în materie de SSM (studii superioare)
226307 - Evaluator de risc şi auditor în domeniul SSM
242304 - Expert în SSM
Deci,chiar nu mai inteleg nimic....pe hartia de absolvire a cursului va scrie asa: "expert in securitate si sanatate in munca(studii superioare netehnice)-80 ore.Mi se pare normal sa fiu incadrata cu functia aceasta,nu sa raman asistent manager cu atributii de SSM. Astept mai multe pareri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grad superior ssm Adrian Blanaru Adrian Blanaru Un angajat care are curs postuniversitar ERSSM 180 ore este considerat grad superior? Daca da, care sunt atributiile dpdv legal a unui angajat cu grad ... (vezi toată discuția)
Cursuri ssm adrcarlos adrcarlos Buna seara, Poate cineva sa ma ajute, va rog, ... Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)
Ssm si psi ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU Buna ziua, As dori sa fac un curs de perfectionare pentru a activa in domeniul securitatii si sanatatii in munca si psi dar nu stiu ce tip de curs e cel mai ... (vezi toată discuția)