avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii si Noul Cod civil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii si Noul Cod civil

Va propun ca in acest topic sa discutam despre posibilele modificari ale Codului Muncii prin Noul Cod Civil...

Un subiect ar fi interpratrunderile dintre Codul Muncii si Noul Cod Civil cu privire la forma c.i.m...

Art.16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(.....)
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Noul Cod civil
Art. 1.179 (2) În măsura în care legea prevede o anumită formă a contractului, aceasta trebuie respectată, sub sancțiunea prevăzută de dispozițiile legale aplicabile.

1.241. - Înscrisul care constată încheierea contractului poate fi sub semnătură privată sau autentic, având forța probantă prevăzută de lege.

Art. 1.242
(1) Este lovit de nulitate absolută contractul încheiat în lipsa formei pe care, în chip neîndoielnic, legea o cere pentru încheierea sa valabilă
(2) Dacă părțile s-au învoit ca un contract să fie încheiat într-o anumită formă, pe care legea nu o cere, contractul se socotește valabil chiar dacă forma nu a fost respectată.
Da, actiunea se poate depune la Tribunalul in raza caruia isi are sediul sindicatul ...... la cerere se va atasa o lista a tuturor membrilor de sindicat , in numele carora promoveaza acea actiune.
klewos a scris:

rămâne de văzut în concret care pot fi situaţiile în care poate interveni suspendarea sau întreruperea termenelor de aplicare a sancţiunii disciplinare, din perspectiva cazurilor enumerate de lege.

Am intalnit deja un prim caz, in care angajatorul va depasi termenul obiectiv de 6 luni, din cauza ca, dupa ce a primit convocarea disciplinara, salariatul s-a imbolnavit si a intrat in medical.
Culmea, boala e reala.
Pentru angajator, cercetez daca se poate sanctiona in aceste conditii.
Inclin spre interpretarea ca da, cu motivatia din topicul www.avocatnet.ro/content/for...

Inclin bine?
@Inclin bine?

Argumentul pe care l-aţi expus în discuţia menţionată îmi pare şi mie convingător. Practică e mai greu de găsit pe net, însă măcar într-un textuleţ neasumat pare că aceasta era şi înţelegerea altora chiar după modificarea Codului muncii în 2011: [ link extern ]

Cu privire la natura celor două termene, celebra Decizie nr. 16/2012 privind recursul în interesul legii le tratează ca fiind de prescripţie.
[ link extern ]
Buna ziua! Nu stiu daca postez unde trebuie dar am si eu o mare problema. Sotul meu a lucrat la firma Romstrade pana in decembrie 2012 pana cand el si alti 500 de salariati au primit preaviz. L-am tot plimbat pana acum cu actele pentru somaj si vineri cand a fost sa-i dea adeverinta cu veniturile pe ultimele 12 luni a observat ca in luna noiembrie figureaza cu 21 de nemotivate. Raspunsul halucinant al celei de la personal a fost ca la ea nu a ajuns pontajul, chiar daca seful de punct de lucru sustine ca i l-a dat, si ca oricum nu mai poate face nimic. Este inscris la masa credala intrucat nu si-au primit salariile din luna august. Sa inteleg ca l-au sarit in mod intentionat cu o luna? Chiar nu se mai poate face nimic? Multumesc!
Solutia la care m-am gandit eu ar fi urmatoarea: un duplicat al pontajului semnat de seful de punct de lucru, rapoartele zilnice de lucru pe care era obligat sa le transmita, in baza acestora i se poate face o rectificativa la D112 acum. Cea de la personal zice ca mai are trei zile pana ii expira preavizul si ea nu face nici o rectificativa, sa- faca cine vine.....cand vine altcineva....? Ce se poate face in aceasta situatie?

Alte discuții în legătură

Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara toushou toushou [b]Articolul 268, aliniatul 1, [/b] din Codul Muncii spune: - Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă ... (vezi toată discuția)
Termenul de 6 luni in cercetarea disciplinara smeagull smeagull Buna ziua, Stiu ca in doctrina exista discutii referitoare la natura termenului de 6 luni prev. de codul muncii ca termen in care trebuie emisa decizia de ... (vezi toată discuția)
Termene de prescriptie desfacere cim postasul postasul Intr-un caz a fost emisa o decisie de santiune disciplinara, de catre angajator,dar care nu a fost semnata de catre salariat deoarece acesta ... (vezi toată discuția)