avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii si Noul Cod civil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii si Noul Cod civil

Va propun ca in acest topic sa discutam despre posibilele modificari ale Codului Muncii prin Noul Cod Civil...

Un subiect ar fi interpratrunderile dintre Codul Muncii si Noul Cod Civil cu privire la forma c.i.m...

Art.16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(.....)
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Noul Cod civil
Art. 1.179 (2) În măsura în care legea prevede o anumită formă a contractului, aceasta trebuie respectată, sub sancțiunea prevăzută de dispozițiile legale aplicabile.

1.241. - Înscrisul care constată încheierea contractului poate fi sub semnătură privată sau autentic, având forța probantă prevăzută de lege.

Art. 1.242
(1) Este lovit de nulitate absolută contractul încheiat în lipsa formei pe care, în chip neîndoielnic, legea o cere pentru încheierea sa valabilă
(2) Dacă părțile s-au învoit ca un contract să fie încheiat într-o anumită formă, pe care legea nu o cere, contractul se socotește valabil chiar dacă forma nu a fost respectată.
Sesizarea ITM-ului si/sau declansarea unei actiuni in instanta ...
chiar si in cazul in care se considera a fi de prescriptie cele 2 termene, consider ca trebuie sa avem in vedere scopul urmarit de legiuitor atunci cand a instituit "intreruperea sau suspendarea" cursului - cel impotriva caruia curge trebuie sa fi fost impiedicat - in mod obiectiv - sa "execute contractul" individual de munca, in speta atributiile sale punitive - sa "pedepseasca", ori dupa parerea mea un concediu medical sau orice alta suspendare nu poate intrerupe sau suspenda curgerea acestui termen daca sa zicem ca "fapta salariatului" a avut loc in 2010 si el o descopera abia in 2012 (chiar daca salariatul s-a aflat in aceasta perioada in concediu )
in ceea ce priveste emiterea deciziilor de sanctionare cat timp salariatul e in concediu medical pare a fi acceptata si sustinuta de practica instantelor cu motivarea ca oricum "efectele se proroga" pana la incetarea suspendarii de drept impuse de concediul medical, sanctiunea fiind o nulitate relativa (deci doar in cazul in care exista o vatamare - in momentul intocmirii actului ??????? - pai nu si dupa aceea, daca isi pastreaza efectele?) - deci decizia se paote emite si cat timp angajatul e in medical, asta ca sa stea linistit angajatorul ca nu a depasit termenul.....
ce vatamare ar putea invoca angajatul astfel pedepsit cat timp era in medical ca sa poata anula decizia (pe care sa zicem ca o ia la cunostinta si o si ataca in instanta)- iata intrebarea....
@avveronica:
multumesc pentru opinie.
Decizia care m-a impins in acest topic s-a si luat, acum e comunicata deja. Astept din zi in zi contestatia. Daca mai apucam, va tin la curent cu solutia. :)
S-a emis cu 2 zile peste termenul de prescriptie, pe care l-am considerat intrerupt de medicalul depus in mijlocul cercetarii disciplinare, cu motivarea pe care am scris-o mai sus.
Chiar si dupa comentariul dvs., tot mi se pare ca mai bine emit decizia peste termen decat sa o emit in concediu medical (=adica in suspendare de contract, cand acel contract e cumva inviolabil in mintea instantelor / daca decizia era concedierea, avem text de lege care ne interzice sa luam aceasta decizie in medical).
Oricum, una dintre problemele practice a fost ca, din pricina suspendarii, nu s-a putut efectua cercetarea disciplinara pana la capat, deci nici nu as fi putut sa sanctionez legal.

Ca detalii de caz:
- aceasta a fost singura suspendare a salariatului in cele 6 luni (conincidenta spectaculoasa, ca abaterea s-a aflat chiar inainte de un concediu medical, repet, real motivat)
- abaterea disciplinara a fost obiectiv ascunsa (deplin invizibila pentru angajator, care nu putea sa o cunoasca oricate diligente ar fi depus) pana cu o saptamana inainte de implinirea termenului de 6 luni. Nu e ca si cum m-am trezit in pragul termenului sa sanctionam ceva de care nu ne-a pasat pana acum.
- in cazul meu si suspendarea, si depasirea prescriptiei sunt de cateva zile, adica foarte mici. Interesul de a sanctiona (chiar daca au trecut 6 luni de la fapta) exista, e legitim si puternic.

Ca sa va raspund la intrebarea din finalul mesajului: nu stiu ca vatamare ar putea invoca... Daca ne luam dupa dreptul contraventional si practica in acest domeniu, rezulta ca nu poti invoca nici o vatamare. Cu conditia ca cercetarea disciplinara sa se efectueze practic cu analizarea apararilor salariatului. Imposibilitatea de a-si exercita dreptul la aparare va duce cu siguranta la anulare (nu se mai pune problema de vatamare, se pune de lipsa elementelor obligatorii din decizie).
Or, este usor sa prezumi ca suspendatul nu se poate apara. Daramite daca mai si dovedeste...
Cum vad eu, riscul in abordarea dvs. nu este faptul ca salariatul poate dovedi o vatamare, ci in faptul ca judecatorii ar putea face analogie intre sanctionare si concediere pe motive disciplinare.
Buna ziua!

Freeelis as propune spre dezbatere interpretarea termenelor prevazute in HG 500/2011 art 4 alin (1) c si alin (2) si "calculul termenelor" din codul civil 2.551-2556.

Multumesc inca o data!
Nu am nimic impotriva sa discutam ., despre acest subiect ... parerea mea este deja expusa la intrebarile dvs , astfel incat sa asteptam si alte opinii ale colegilor nostri ...

Alte discuții în legătură

Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara toushou toushou [b]Articolul 268, aliniatul 1, [/b] din Codul Muncii spune: - Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă ... (vezi toată discuția)
Termenul de 6 luni in cercetarea disciplinara smeagull smeagull Buna ziua, Stiu ca in doctrina exista discutii referitoare la natura termenului de 6 luni prev. de codul muncii ca termen in care trebuie emisa decizia de ... (vezi toată discuția)
Termene de prescriptie desfacere cim postasul postasul Intr-un caz a fost emisa o decisie de santiune disciplinara, de catre angajator,dar care nu a fost semnata de catre salariat deoarece acesta ... (vezi toată discuția)