avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Nasterea mai multor copii reduce varsta standard de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Nasterea mai multor copii reduce varsta standard de pensionare?

buna ziua din nou, as dori sa va adresez urmaroarea intrebare; daca o mama care a ajuns la varsta pensionarii de drept, este avantajata,sa zicem,in legatura cu pensia daca de-a lungul vietii a nascut,crescut ,mai multi copii,4 la numar, in cazul meu,(majori acum) sau daca isi poate depune dosarul mai repede de implinirea varstei?
va multumesc anticipat
cu stima elena c.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:35, 14 Iunie 2012
Nu ajuta cu nimic.
Exista o reducere a varstei pentru „mamele eroine” dar in prezent nu mai e cazul. Legea nu mai stabileste nici un beneficiu.
1. Pana la 31.12.2010 exista o prevedere a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale care spunea:

Art. 48.2 - (1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 10 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare după cum urmează:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai mulţi copii.
...
2. Incepand cu anul 2011, de cand se aplica Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (care a abrogat legea 19/2000), nu se mai acorda reducerea varstei standard de pensionare pentru mamele care au nascut si crescut un anumit numar de copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie - conteaza ca am mai multi copii? As dori sa stiu daca unei persoane care are mai multi copii(6)i se adauga un an de pensie(daca conteaza faptul ca ai mai multi copii).Mentionez ca eu am doar ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru mame danaa1 danaa1 Buna seara, Pe vremea lui Ceausescu, exista o lege in care spunea ca mamele care au nascut 4 copii, au dreptul de a iesi la pensie mai devreme. Mai este ... (vezi toată discuția)