avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Institutie privata de interes public
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Institutie privata de interes public

Buna ziua!
Aveti idee cum ar functiona o Institutie privata de interes public, finantata integral din fonduri private?
Aceasta institutie ar trebui sa fie organism de control asupra celor care o finanteaza.
Din asta reiese ca ar fi de interes privat. Atunci eu nu vad care e interesul public?
Multumesc pentru orice parere! Cu stima!
Cel mai recent răspuns: opt_mgh , utilizator 09:58, 29 Martie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O asociaţie sau fundaţie poate fi recunoscută de către Guvern ca fiind de utilitate publică dacă prezintă documente din care să rezulte următoarele:
- Activităţile desfăşurate au condus la rezultate reale, benefice şi semnificative pentru comunitate şi la îndeplinirea unor obiective de interes general sau ale unor colectivităţi, astfel cum au fost prevăzute în actul constitutiv sau în statut.
- Nu desfăşoară activităţi angajate politic sau activităţi de sprijinire a unor partide sau alianţe politice sau electorale, candidaţi în alegeri sau persoane care ocupă funcţii de demnitate publică. Reprezentantul asociaţiei sau fundaţiei va depune o declaraţie în acest sens.
- Îşi desfăşoară activitatea într-un sediu adecvat obiectului de activitate al asociaţiei sau fundaţiei şi dispune de dotări destinate în exclusivitate realizării activităţilor de interes general sau ale unor colectivităţi.
- Dispune de personal care are pregătirea profesională necesară pentru activitatea pe care o desfăşoară.
- Dispune de resursele financiare necesare pentru realizarea activităţilor de interes general sau ale unor colectivităţi pe care şi le-a propus prin actul constitutiv sau prin statut.
- Face dovada unei capacităţi de autofinanţare a serviciilor dezvoltate de cel puţin 30% din costul total al acestora.

Pe lângă aceste cerinţe, asociaţiile şi fundaţiile pot fi recunoscute de către Guvern ca fiind de utilitate publică dacă respectă, cumulativ, următoarele condiţii cuprinse în legislaţia în vigoare, respectiv OG 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii:
- Activitatea acesteia se desfăşoară în interes general sau al unor colectivităţi, după caz.
- Funcţionează de cel puţin 3 ani.
- Prezintă un raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său, însoţit de situaţiile financiare anuale şi de bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică
- Valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori în parte este cel puţin egală cu valoarea patrimoniului iniţial.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
Ares-3, moderator
Multumesc pentru precizari. Nu este vorba insa, de asociatie sau fundatie, ci de o INSTITUTIE infiintata prin ordin al ministrului. Mie, personal, mi se pare ca suntem in acelasi cerc vicios al interpretarii legilor care se practica de catvia ani incoace. Era mai corect ca acest organism sa fie o fundatie sau o asociatie. Personalul este specializat si este angajat cu contract de munca, dar asimilat bugetarilor, desi in documente se specifica negocierea salariilor. Din punctul meu de vedere se doreste o pseudo-privatizare a unei institutii care functiona bine, din 2003, pe legislatia UE. Dar noi suntem specialisti in complicarea lucrurilor. Multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acreditare asociatie mihaelaman mihaelaman Doresc sa acreditez o asociatie de parinti cu copii cu dizabilitati.In cadrul asociatiei dorim sa derulam terapii pt acesti copii.Care sunt pasii care trebuie ... (vezi toată discuția)
Asociatie non-profit - statut utilitate publica maria_e maria_e Buna ziua, Sunt membru fondator al unei asociatii care are ca scop dezvoltarea sectorului socio-psiho-cultural si educational in randul copiilor si ... (vezi toată discuția)
Utilitate publica bobo24 bobo24 buna ziua as dori sa stiu care este sensul expresiei "utilitate publica" din enuntul "institutie de drept privat si de utilitate publica". adica apartin ... (vezi toată discuția)