avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca

Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior .Incidentul s-a petrecut in felul urmator : el a agatat sasiul in macaraua care urma sa-l duca in alt loc ,mai avea de strins un surb si fiind aplecat nu a vazut ca vine o alta macara si s-a ciocnit de macaraua lui si nici nu afost avertizat in vreun fel,macaraua cu sasiul la care lucra a facut bulans desprinzindu-se si cazindu-i pe piciorul drept fracturandu-il. Firma a recunoscut accidentul de munca ,dar la spital i sa cerut o adeverinta prin care sa reiasa ca a fost accident de munca ,dar firma nu mi-a dat asadar pe certificatul medical emis dela spital i sa trecut codul 01 boala obisnuita in loc de 03 accident de munca .Intreb ce ie de facut?
Cel mai recent răspuns: sinteanoana , utilizator 09:14, 20 Iulie 2012
Complet este raspunsul inspector ssm.
Solicitati in scris angajatorului sa va puna la dispozitie o copie dupa procesul verbal de cercetare avizat de catre ITM, motivand tocmai incadrarea certificatului medical la grupa AM.
In baza acestui document puteti solicita la emitentul certificatului medical/ spital, reinregistrarea corecta a certificatului medical. La nevoie puteti apela la directia judeteana de sanatate publica.
Refuzul angajatorului de a va pune la dispozitie acest document, poate fi utilizat ulterior de catre dvs. in instanta civila, pentru plata concediului medical ca AM si eventuale daune morale.
inspectorSSM a scris:

florineloprea a scris:

Poate dosarul de cercetare contine si un FIAM. Cred ca e documentul care va foloseste.

Dosarul de cercetare nu contine FIAM,
HG 1425/2006 cu modificările şi completările ulterioare art.122, pct. 2, j
Sunt într-o dilemă
florineloprea a scris:

Dosarul de cercetare nu contine FIAM,
HG 1425/2006 cu modificările şi completările ulterioare art.122, pct. 2, j
Sunt într-o dilemă

Ca sa va lamuriti dilemma daca veti citi cu atentie veti vedea ca alin. (2) spune “după caz”. Iar acel caz este atunci cand se intocmeste dosarul de cercetare (de catre ITM) in cazul accidentului cu incapacitate temporara de munca, in urma caruia a intervenit invaliditatea confirmata prin decizie sau decesul victimei. In acel dosar se va gasi FIAM-ul completat dupa avizarea dosarului initial de cercetare a accidentului cu incapacitate temporara de munca.

ART. 122
(2) Dosarul va mai cuprinde, după caz, orice alte acte şi documente necesare pentru a determina caracterul accidentului, cum ar fi:
j) formularul pentru înregistrarea accidentului de muncă, denumit în continuare FIAM, aprobat prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale.

ART. 140
(1) În baza procesului-verbal de cercetare întocmit de persoanele împuternicite prin lege, angajatorul la care se înregistrează accidentul va completa FIAM.
(2) FIAM se completează pentru fiecare persoană accidentată în câte 4 exemplare care se înaintează spre avizare după cum urmează:
a) inspectoratului teritorial de muncă care a avizat dosarul de cercetare întocmit de comisia angajatorului, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea avizului;

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2012
inspectorSSM, utilizator
Am inteles. FIAM-ul poate fi folosit de respectiva persoana, daca dosarul de cercetare a fost intocmit de catre ITM...
Fără să mai dau copy-paste de prin lege, rămân la părerea că dosarul de cercetare se încheie cu FIAM.
majoritatea comisilor desemnate de angajator intocmesc procese verbale din care sa rezulte minima responsabilitate din partea lor , medicina legala si instantele rezolva multe din lipsurile proceselor verbale,rapoarte fiam etc.doar ca noi cei implicati sau ramasi cu urmari nu avem posibilitati sa ne cautam drepturile in instanta findca nu avem resurse financiare. Constituire ca parte civila este o solutie ,trebuie rabdare dovezi si acte care sa dovedeasca infirmitatea,invaliditatea sau orce urmare a accidentului astea se obtin foarte greu deoarece dupa trecerea unui interval mai mare de timp va vor fi refuzate dar nici odata nu e prea tirziu un avocat bun face cit zece instituti

Alte discuții în legătură

În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile ... Marius Ionescu2021 Marius Ionescu2021 În urma unui accident la locul de munca, eu am făcut demersurile către politie itm pentru a declara accidentul. Angajatorul aflând ulterior când au ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Corrina001 Corrina001 In data de 25 martie ac am avut un accident de munca in care am ramas fara 3 degete la mana stanga. Care este perioada maxima pe care se pot intinde ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare ... floriontehnic floriontehnic Buna ziua! Exista un termen de depunere a unui dosar de cercetare accident de munca la ITM? Multumesc ! (vezi toată discuția)