Buna ziua ! Apelez la dumnevoastra cu urmatoarea problema.
Sunt in proces de partaj cu fostul sot si in urma ultimei hotarari sunt obligata la plata unei sulte doarece imobilul care a facut obiectul partajului mi-a fost atribuit. Nu stiu inca daca hotararea este definitiva ea putand fi atacata cu apel ,dar termenul de apel a trecut si aparent inca nu a fost inregistrat nimic in acest sens. Mi s-a spus ca daca a trimis aceasta cerere de apel prin posta mai poate dura pana este inregistrata. Este adevarat? Imi puteti spune orientativ cat timp ar dura pana ar putea fi inregistrata?
Revenind. In cazul in care apelul nu a fost inaintat si hotararea ramane definitiva care este termenul in care pot sa ii dau banii ? Motivarea hotararii nu prevede nimic in acest sens. Am citit cum ca partile se inteleg de obicei in acest sens , dar in cazul de fata el refuza orice fel de comunicare deci aceasta optiune cade. Exista un termen de X zile/luni in care eu pot efectua aceasta plata sau poate din moment in care termenul de apel s-a incheiat sa fiu somata direct de executorul judecatoresc , deoarce presupun ca ar dori sa faca asta. De asemenea , executorul judecatoresc cand te somezeaza in vederea platii care este termenul care ti-l da? Si o ultima intrebare : am auzit , astfel nu sunt convinsa de veridicitatea informatiei , ca se poate solicita o plata esalonata a acestei sulte. Este adevarat ? Si daca da in ce conditii se acorda aceasta?
Va multumesc !
Sa inteleg ca ptr a se executa aceasta hotarare definitiva este necesar ca el sa solicite instantei investirea hotararii cu formula executorie si instanta sa incuviinteze? Daca efectueaza aceasta procedura eu sunt instiintata obligatoriu in acest sens?
da, ati inteles corect.
nu, dvs nu sunteti instiintata, dar puteti urmari singura pe just.ro sau la arhiva instantei.
incepeti sa strangeti banii pentru sulta cat mai repede, e cel mai indicat daca doriti sa ramaneti cu casa.
cheltuielile cu executarea silita tot dvs le suportati...si se poate ajunge la sume mari.
O ultima intrebare va rog. Instanta in ce temei dispune investirea hotararii cu formula executorie? Ma refer daca se dispune aceasta indiferent daca eu nu dau dovata de rea-credinta in a plati suma de bani ci pur si simplu fostul sot nu a dorit sa comunicam in vederea stabilirii detaliilor privind plata.
Va mutlumesc frumos pentru ajutor
investirea hotararii (art 374 -376 cp.civ) nu are nimic a face cu buna sau reaua credinta a dvs sau a adversarului. este o formalitate ceruta de lege. este ceva tehnic, procedural, care, daca conditiile cerute de lege sunt indeplinite, se va intampla fara sa va ceara cineva acordul sau sa va intrebe altceva daca e solicitata de fostul sot.
Nu va mai agatati de aspectul ca fostul sot refuza comunicarea pt detaliile platii sultei cu dvs!
ori aveti banii de sulta ori nu-i aveti!
sa inteleg ca maine daca va da tel fostul sot aveti banii necesari sa achitati sulta ??? ca asa rezulta din ultima postare a dvs.
banuiala mea este ca nu aveti acesta suma si vreti sa stiti cum sa trageti de timp. v-am spus cum si cat in linii mari.
Probabil ca multi altii care au avut de-a face in viata lor cu un proces , nu , nu doresc sa trag de timp ci doresc sa se finalizeze . Aspectul privind aceasta investire a hotararii cu formula executorie si a unui eventual executor judecatoresc ma interesa din motivul ca am inteles ca onorariul sau nu este platit de cel care ii solicita serviciile ci de cealalta parte. Nu mi se pare normal ca eu sa platesc un astfel de serviciu cand as putea sa platesc de buna-voie daca mi-ar spune cand. Asta daca am inteles bine , si executorul este platit chiar daca nu efectueaza efectiv o executare silita ci doar vine sa ma instiinteze. Si de asemenea ,nu mi se pare normal sau convenabil financiar pentru mine sa platesc onorariul executorului pentru a-i da lui banii asa cum m-ati sfatuit , cand presupun ca plata se poate face si in fata unui notar. Despre asta era vorba.
Va multumesc pentru raspunsuri si ajutor.