Asa cum s-a precizat si-am citat apartamentul in discutiei este la demisolul acelui bloc de locuinte, asadar indiferent ca proprietarul este sau nu membru al asociatiei, nu are importanta. Apartamentul face parte din acel bloc si este tratat din punct de vedere al cheltuilelilor ca oricare alt proprietar din condominiu, membru sau nemembru al asociatiei.
Dar se precizeaza ca are intrare separata si nu prin corpul prevazut cu ascensor!
Aici este problema care diferentiaza acest apartament de celelalte. Sunt blocuri cu tronsoane mai inalte si altele mai joase. Sunt, de exemplu scari de 2-4 nivele ca bloc sau scara de legatura intre doua scari sau blocuri turn, sunt spatii comerciale la subsol, parter, mezanin peste care sunt 10 etaje de apartamente..., sunt multe cazuri de acest fel.
In toate aceste cazuri trebuie gandit si judecat cum aplicam legislatia corect. HG 1588/2007 precizeaza:
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 44. -
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună
Am subliniat cheia de care ne putem folosi.
De ce este introdusa si repetata expresia "aflate in si pe proprietatea comuna"? Tocmai pentru a nu gresi si sa-i punem la plata si pe cei care nu au in proprietate comuna o instalatie, ci doar pe cei care o au in proprietate comuna.
Un tronson care nu are lift si toata lumea urca si coboara pe scari dar este lipit sau face parte din acelasi bloc unde e o scara de 10 etaje cu ascensor. Cei din tronson nu au in proprietate comuna lift asa ca nu trebuie sa contribuyie la reparatia liftului la care nu au acces.
La fel cu spatiile comerciale de la baza blocurilor. Eu ca proprietar ce locuiesc la etajul 6 nu folosesc liftul magazinului de sub mine care functioneaza intre subsol si mezanin, in interiorul magazinului, lift pe care eu nu pot sa-l folosesc pentru a ajunge la etajul 6 si-atunci nu contribui la reparatia acelui lift. Iar liftul ce deserveste proprietarii (in aceeasi scara cu magazine), este folosit de proprietari, este comun proprietarilor dar nu este comun si magazinului. Asa ca magazinul nu va participa la reparatia liftului ce este proprietate comuna a proprietarilor de apartamente.
Iar Legea 230/2007 spune ca:
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
Asadar comun este ceea ce nu se poate delimita fizic, ca pozitie...
Ori un lift este clar pozitionat pentru a deservi toti proprietarii care au acces firesc la el. Iar in cazul prezentat aici proprietarul acestui apartament situat la demisol nu are acces la lift, are alta intrare care nu este comuna cu acea casa a scarii in care este liftul. Sa nu confundam cu o renuntare la folosirea aceste instalatii comune, ci la imposibilitatea de a folosi liftul datorita lipsei acestuia din scara unde are intrarea apartamentul respectiv.