avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nedumerire...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nedumerire...

Bună seara. Vă rog frumos să mă lămuriţi şi pe mine o chestie. Am trecut cu maşina peste marcajul continuu şi oamenii de bine mi-au luat permisul, în data de 28 iulie 2008, pentru 30 de zile.(Off-topic pt care vă rog să mă iertaţi:D ştiu pe unul care a trecut cu maşina peste doi oameni şi a rămas cu permisul, dar el a fost pe plajă...) Am făcut contestaţie, mi-au dat permisul înapoi, şi de atunci până la data de azi mă tot judec cu ei. Există vreun termen în care fapta să se prescrie şi eu să nu le mai dau permisul înapoi? De când curge acest termen? ªtiu că era o prevedere prin legea circulaţiei care spunea că dacă instanţa nu dă o soluţie în termen de un an de la data săvârşirii faptei aceasta se prescrie. Acum alineatul acela s-a abrogat şi termenele ar trebui să fie după ordonanţa 2/2002 care reglemenează contravenţiile. NU ştiu, de aceea întreb: există vreo şansă să nu le mai dau permisul înapoi, chiar dacă instanţa de judecată îmi respinge plângerea?
Cel mai recent răspuns: eugen68octavian , utilizator 19:47, 31 Ianuarie 2009
Mulţumesc... răspunsul la această întrebare care este?
2007_rozi a scris:

Nu stiu ceea ce ati solicitat prin plangerea impotriva procesului verbal incheiat, dar daca ati solicitat anularea acestuia, in cazul in care plangerea este admisa ...o sa se anuleze si masura retinerii permisului pentru aceea perioada.

In art.Art. 38. - Din OG 2/2001privind regimul juridic al contraventiilor se mentioneaza:
(1) Avertismentul se adreseaza oral atunci cand contravenientul este prezent la constatarea contraventiei si sanctiunea este aplicata de agentul constatator.
(2) In celelalte cazuri avertismentul se socoteste executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei, cu rezolutia corespunzatoare.
(3) Daca sanctiunea a fost aplicata de instanta prin inlocuirea amenzii contraventionale cu avertisment, comunicarea
acesteia se face prin incunostintare scrisa.

In conformitate cu prevederile codului de procedura fiscala:
Art. 127 - Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.

Situatia dumneavoastra este putin mai "deocheta" : avertismentul este o sanctiune cu executare imediata :
"avertismentul se socoteste executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei" , deci fiind executat nu mai are ce sa se prescrie.
Intrebare : Ce se intampla in acest caz cu sanctiunea complementara a retinerii permisului de conducere, care este termenul de prescriptie? #-o

Bună ziua.
Aştept în continuare răspuns la această întrebare... Cu mulţumiri anticipate.
Sincer, de vreme ce va judecati cu privire la acea plengere impotriva procesului verbal, raspunsul se afla cred ca la judecator. Eu sincer, sunt foarte curioasa care o sa fie decizia instantei. Dar dumneavoastra ar fi bine sa invocati acest lucru la urmatorul termen.
Sărutmâna, mulţumesc. Însă pot invoca în motivare termenul de prescripţie? Au trecut de atunci doar 6 luni (şi alea la data de 28 ianuarie a.c.) Nu înţeleg cum pot aduce în discuţie prescripţia când nu s-a dat o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Nu ştiu de ce dar cu tot respectul văd că primesc doar răspunsuri pe lângă subiect. Cred că în postarea iniţială am fost destul de clar. Cu riscul de a deveni enervant (pentru care vă rog să mă iertaţi) mai arăt odată că doresc să ştiu ce termen de prescripţie are sancţiunea complementară din cazul arătat de mine.
Vă mulţumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Ianuarie 2009
eugen68octavian, utilizator
NU vă supăraţi, nu mai răspunde nimeni la întrebări aici în secţiunea asta?

Alte discuții în legătură

Prescriptie suspendare permis romi_codrean romi_codrean salut as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica ... (vezi toată discuția)
Daca se prescrie amenda pt neprimirea p.v densorean densorean daca se prescrie amenda pt.neprimirea p.v conform o.g 2 2001 art.14 se prescrie si suspendarea dreptului de a conduce autovehicole acsta fiind suspendat pt ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere raulTM raulTM Buna ziua.Spuneti-mi va rog dupa cat timp se prescrie o sentinta judecatoreasca privind suspendarea permisului de conducere?Va multumesc (vezi toată discuția)