avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta, persoana cu handicap ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta, persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat

sunt nascut pe 26.12.56,am o vechime de 16ani,7luni si 13 zile in conditii de handicap preexistent(gradul II de handicap) si din data de 21.11.2011 beneficiez de pensie de invaliditate.in aceste conditii pot trece la pensia pentru limita de varsta?.mi se recalculeaza drepturile retroactiv?
Cel mai recent răspuns: florina2769 , utilizator 20:05, 19 Noiembrie 2012
Trecerea de la pensia de invaliditate la cea pentru limita de varsta se face din oficiu, la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei limita de varsta.
.
Legea nr. 263/2010:

ART. 82
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia de invaliditate devine pensie pentru limitã de vârstã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevãzutã la art. 77 se menţine şi pe durata acordãrii pensiei pentru limitã de vârstã.
Va rog sa reveniti cu urmatoarele date:
-gradul de hanicap, respectiv handicap grav, accentuat sau mediu;
-data ivirii handicapului, asa cum rezulta ea din certificatul de incadrare in grad de handicap;
-data primei angajari.
Art. 58 - Legea nr. 263/2010
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
- am grad handicap acccentuat din copilarie(1957)
- m-am angajat prima data iulie 1977,i(n sector agricol)si in continuare la data de 01 mai 1982 in sectorul de stat.
Va multumesc pentru toate informatiile.

In cazul dvs., varsta standard de pensionare este de 65 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Pentru a putea beneficia de prevederile art. 58, pct. b) din Legea nr. 263/2010, adica pentru a putea trece la pensie pentru limita de varsta incepand cu implinirea varstei de 55 de ani, ar fi trebuit sa realizati in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat doua treimi din stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Doua treimi din 35 de ani inseamna aproximativ 23-24 de ani. Or, dvs. ati realizat numai 16 ani, 7 luni si 13 zile in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat, prin urmare dispozitiile art. 58, lit. b) din Legea nr. 263/2010 nu sunt aplicabile, respectiv varsta standard de pensionare nu se poate reduce cu 10 ani. Avand in vedere aceste aspecte, veti trece de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita da varsta atunci cand veti implini 65 de ani.
Am 17 ani lucrati,am varsta de 43 de ani si un handicap locomotor accentuat.Cand ma pot pensiona la limita de varsta?Ma incadrez daca vreau sa ma pensionez?

Alte discuții în legătură

Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)
Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul ii din 2007 ? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am ... (vezi toată discuția)