sunt nascut pe 26.12.56,am o vechime de 16ani,7luni si 13 zile in conditii de handicap preexistent(gradul II de handicap) si din data de 21.11.2011 beneficiez de pensie de invaliditate.in aceste conditii pot trece la pensia pentru limita de varsta?.mi se recalculeaza drepturile retroactiv?
1. Pentru o femeie de etatea dvs. varsta standard de pensionare este de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Din Legea 263./2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
3. Indepliniti conditia de o treime din stagiul complet de cotizare dar daca aindepliniti si cealalta conditie de handicap preexistent calitatii de asigurat (adica inainte de a fi intrat in campul muncii) puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 53 de ani.
Buna seara!O prietena are un baietel de 6 anisori.In urma cu un an tatal copilului a decedat (suicid).Tatal nu a lucrat niciodata.As vrea sa stiu daca copilul poate beneficia de o PENSIE DE URMAS dupa tatal sau.
Va multumesc!!Astept raspuns cat mai repede posibil!!:help:
Din pacate, copilul nu are dreptul la pensie de urmas, deoarece tatal nu are conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Legea nr.263/2010: ART. 83
Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacã susţinãtorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Multumesc frumos!!Legile sunt cam nedrepte tinand cont ca mama are un salar de minim pe economie si locuieste cu chirie (250 RON/luna+regie,lumina,gaz,etc...).Cum o poate ajuta statul in situatia in care se afla?
O seara buna!!!
Pensionare
ionutzul
Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Pensie
bobuonisei
Stimati domni,
Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni.
As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)