avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale IMPOZITUL AUTO
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

IMPOZITUL AUTO

BUNA ZIUA ,
VA SUPUN ATENTIEI URMATORUL CAZ :
IN CAZUL CONTRACTULUI DE LEASING FINANCIAR AUTO , DE LA CE DATA PLATESTE UTILIZATORUL IMPOZITUL AUTO LA DITL-URI ?
MAI CONCRET :
PLATESTE DE LA DATA CONTRACTULUI DE LEASING OR DE LA DATA P-V DE PREDARE-PRIMIRE A BUNULUI , IN CAZUL IN CARE P-V -UL ESTE INCHEIAT LA O DATA ULTERIOARA ( DIFERENTA DE O LUNA , DOUA , ETC ) ?
EU UNUL CRED CA DE LA DATA PRIMIRII EFECTIVE A BUNULUI AUTO.......DIN PACATE UNII COLEGI NU (PRINTRE CARE SI SEFUL MEU DIRECT ; BANUIESC CA SI DIRECTORUL INSTITUTIEI .
IDEEA URITA E CA EU SUNT PUS IN SITUATIA IN CARE TREBUIE SA RESPECT CEEA CE SPUNE SEFUL DIRECT ( FARA SA DEA SI SCRIS ) DESI STIU CA NU E CORECT CA UTILIZATORUL SA PLATEASCA IMPOZITUL AUTO DE LA DATA CONTRACTULUI DE LEASING ( MA GINDESC SI ASA : DACA AUTO ESTE PRIMIT DUPA 6 LUNI SI MAI ARE SI CAPACITATE CILINDRICA MARE , UTILIZATORUL PLATESTE PENTRU UN BUN DE CARE NU SE FOLOSESTE ?)
Cel mai recent răspuns: loccomale , utilizator 10:58, 25 Iunie 2012
Pana la 31.12.2006 platea locatorul.

Incepand cu 01.01.2007, plateste locatarul de la data contractului , conform codului fiscal , art 261 , alin 3 :

(3)În cazul unui mijloc de transport care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe întreaga durată a acestuia, impozitul pe mijlocul de transport se datorează de locatar.


(la data 01-ian-2007 Art. 261, alin. (3) din titlul IX, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 237. din Legea 343/2006 )



(4)În cazul în care contractul de leasing încetează altfel decât prin ajungerea la scadenţă, impozitul pe mijlocul de transport este datorat de locator.

(la data 01-ian-2007 Art. 261 din titlul IX, capitolul IV completat de Art. I, punctul 238. din Legea 343/2006 )

(5)Până la prima înmatriculare/înregistrare în România, în înţelesul prezentului titlu, mijlocul de transport este considerat marfă. După prima înmatriculare/înregistrare, mijlocul de transport, în înţelesul prezentului titlu, nu mai poate fi considerat marfă şi pentru acesta se datorează impozit pe mijloacele de transport.

(la data 01-ian-2012 Art. 261, alin. (4) din titlul IX, capitolul IV completat de Art. I, punctul 81. din Ordonanta urgenta 125/2011 )

[ link extern ]



SCUZE, NU AM INTELES PUNCTUL DUMNEAVOASTRA DE VEDERE : SE PLATESTE DE LA INCHEIEREA CONTRACTULUI DE LEASING OR DE LA DATA LA CARE UTILIZATORUL FOLOSESTE BUNUL RESPECTIV ( P-V PREDARE PRIMIRE CU SOCIETATEA DE LEASING ).
IN CAZUL UNUI CONTRACT INCHEIAT LA 30.01.2012 SI AUTO PRIMIT IN UTILIZARE LA 30.06.2012 (PENTRU O MASINA NOUA, NEINMATRICULATA , ADUSA INTRACOMUNITAR OR ALTFEL - IMPORT ) IMPOZITUL AUTO IL PLATESTE UTILIZATORUL DE LA 30.01.2012 OR DE LA 30.06.2012 ?
MULTUMESC .
Inpozitul il datorati de la data de 01 a lunii urmatoare datei contractului, adica incepand cu luna februarie 2012.



NU CRED CA E LEGAL , DEOARECE CHIAR DUMNEAVOASTRA DATI UN "CITAT" DIN LEGE , ADICA ACESTA :

(5)Până la prima înmatriculare/înregistrare în România, în înţelesul prezentului titlu, mijlocul de transport este considerat marfă. După prima înmatriculare/înregistrare, mijlocul de transport, în înţelesul prezentului titlu, nu mai poate fi considerat marfă şi pentru acesta se datorează impozit pe mijloacele de transport.

CA URMARE , DACA MASINA NU ESTE DECIT MARFA PINA LA PRIMA INMATRICULARE/INREGISTRARE , CUM POATE FI IMPOZITAT ? IN OPINIA MEA UN CONTRACT NU POATE FI IMPOZITAT ( MA REFER LA LEASING AUTO ) .
SI , INCA O TEMA : LA INCHEIEREA UNUI CONTRACT DE LEASING NU SE CUNOSC INCA DATELE DE IDENTIFICARE GEN : NUMAR DE INREGISTRARE SI CAPACITATE CILINDRICA ( SUNT NUMAI DATE GENERALE DESPRE UN AUTO ) !!! IN ACEST CAZ , CARE ESTE IMPOZITUL STABILIT DE ORGANELE DE CONSTATARE ALE DIRECTIILOR DE IMPOZITE SI TAXE LOCALE ?!? DEALTFEL , CONTRACTUL DE LEASING AUTO "INTRA EFECTIV IN VIGOARE " CU DATA DE 1 A LUNII URMATOARE DE CIND S-A EMIS FACTURA INTRACOMUNITARA ( DEABIA DE AICI SE CUNOSC DATELE DE IDENTIFICARE ALE AUTO ). TOT DE ATUNCI SE SI PLATESTE PRIMA RATA DIN SCADENTARUL LEASING-ULUI .


OR , ALTFEL : DACA FAC UN CONTRACT PENTRU UN MAYBACH ( CAPACITATE CILINDRICA 6000 CM ) SI VINE DUPA 1 AN DE ZILE , SPUNETI CA EU AM SA PLATESC APROXIMATIV 8700 LEI IMPOZIT AUTO PINA SA BENEFICIEZ DE MASINA ?
MULTUMESC ANTICIPAT !
Inteleg, referitor la alin (5) din articolul de lege- 261 - pana la data inmatricularii este marfa si nu se datoreaza impozit- sunt de aceeasi parere dar legea e lege... .
Ar fi trebui ca la alin 3 din art 261 in loc de " pe intreaga durata a acestuia" sa fi fost macar " de la data procesului verbal de primire"

Dar in codul fiscal art. 261, alin(3)

3)În cazul unui mijloc de transport care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe întreaga durată a acestuia, impozitul pe mijlocul de transport se datorează de locatar.


iar norme :
...
95^2. (1) În cazul contractelor de leasing financiar, locatarul, persoana fizică sau persoana juridică, după caz, are obligaţia depunerii declaraţiei fiscale la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază este înregistrat mijlocul de transport, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului de leasing, însoţită de o copie a acestuia.
...



Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
carmen01011958, moderator

Alte discuții în legătură

Impozit pe mijloacele de transport liliionescu liliionescu Avand in vedere dificultatile intampinate in aplicarea legislatiei va rugam sa ne comunicati punctul dumneavoastra de vedere referitor la: Art. 262/Titlul ... (vezi toată discuția)
Inscriere autoturism directia taxe si impozite carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! As vrea sa stiu in ce an s-a scimbat legea cf. careia un autoturism in leasing trebuia inscris la taxe si impozite de catre cel care contractase ... (vezi toată discuția)
Impozit auto mariasympatico mariasympatico In ce situatii se aplica art. 261 alin e din Codul Fiscal , respectiv\\"mijlocul de transport este datorat de locator. (5) Până la prima ... (vezi toată discuția)