avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit dobanda
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

dobanda

va rog mult ajutati-ma si pe mine . societatea la care lucrez are un credit bancar pe termen scurt .
Pana acum am calculat gradul de indatorare care a iesit peste 3 , deci dobanda a fost nedeductibila.
Am inteles ca la astfel de credite nu se calculeaza gradul de indatorare . MA PUTETI AJUTA ? VA ROG >>>>
Cel mai recent răspuns: MONICA GARLEA , Consultant fiscal 20:27, 5 Ianuarie 2009
1. Daca gradul de indatorare este mai mic decat 3 atunci toata cheltuiala cu dobanzile si cu diferentele de curs valutar sund deductibile. Daca gradul de indatorare este peste 3 atunci cheltuielile sunt deducibile pana la nivelul gradului de indatorare egal cu trei. Restul cheltuielilor se reporteaza in perioadele urmatoare pana la deductibilitatea integrala a acestora.
2. Creditele bancare intra in formula de calcul al gradului de indatorare daca termenul de rambursare este peste un an. Cheltuiala cu dobanda este deductibila 100% daca gradul de indatorare este sub 3.


Raportul intre imprumuturile pe termen lung si fondurile furnizate de catre actionari. Acesta este o masura a levierului financiar - utilizarea banilor imprumutati pentru a mari rentabilitatea generata de catre capitalul actionarilor. O valoare mare a acestui raport indica o politica de finantare foarte agresiva, ceea ce inseamna castiguri foarte volatile. O valoare mica a acestui raport indica o politica de finantare conservatoare si un risc scazut, existand posibilitati reduse de a se obtine pierderi mari sau castiguri mari.
mona_genes a scris:

va rog mult ajutati-ma si pe mine . societatea la care lucrez are un credit bancar pe termen scurt .
Pana acum am calculat gradul de indatorare care a iesit peste 3 , deci dobanda a fost nedeductibila.
Am inteles ca la astfel de credite nu se calculeaza gradul de indatorare . MA PUTETI AJUTA ? VA ROG >>>>


Ati inteles bine. Conform art.23, al.(4) Cod fiscal dobanzile aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine nu intra sub incidenta prevederilor referitoare la gradul de indatorare.

Oricum, daca singurul imprumut este unul pe termen scurt (< 1 an) ( presupunand ca este facut de la alte entitati decat cele mentionate in al. (4)), gradul de indatorare este 0. - definitia gradului de indatorare este data in art. 23, al. (1), Cod fiscal-. Inainte de calculul gradului de indatorare se procedeaza la verificarea si incadrarea in limita de deductibilitate prevazuta in art. 23, al.(5) Cod fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluarea unui credit la inchiderea exercitiului financiar ioan.morosan ioan.morosan Va adresez urmatoarea intrebare: In cazul in care o societate comerciala inregistreaza diferente de curs valutar nefavorabile (cheltuieli) din reevaluarea ... (vezi toată discuția)
Veniturile din diferente de curs valutar aferente imprumuturilor asociat sunt impozabile avand in vedere scaderea cursului de schimb fata de cel de le 31.12.2009? nedelea crisan nedelea crisan Am o societate pe care a fost achizitionat un teren, sursa de finantare fiind imprumutul de la asociat , 100.000 euro. Societatea nu a inregistrat venituri de ... (vezi toată discuția)
Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi ... (vezi toată discuția)