avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare salarii dupa demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare salarii dupa demisie

Buna ziua,
Am si eu o mare rugaminte....
Vreau sa-mi dau demisia de o firma privata din motive personale, problema e ca aceasta societate nu prea vrea sa mai dea salariile celor care-si dau demisia.
Nu stiu cum sa procedez....!
Mentionez ca deja nu am primit salariul de doua luni si tare mi-e teama ca dupa ce imi voi scrie demisia nu-l voi mai primi ...
Oare as putea sa scriu in demisie [in afara formularii standard] si ca mai am de primit salariu pe perioada..... + zile de concediu...?
Multumesc...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:04, 28 Iunie 2012
Daca nu va primiti salariul faceti o sesizare la ITM. Daca nici apoi nu va primiti salariul va fi nevoie sa actionati firma in instanta, Tribunal Sectia Litigii de Munca, si acolo va veti gasi dreptatea. Actiunea poate fi introdusa in termenul de prescriptie de 3 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
zerognost, utilizator
Daca nu v-au platit salariu, aunci puteti demisiona fara preaviz .. art.81 alin.8 c.mun. prevede ca, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Sesizarea ITM-ului si actiunea in instanta se pot face concomitent.
Multumescpentru raspunsuri..!
Ati putea sa-mi mai spuneti daca asi putea stipula in cererea de demisie -pe langa faptul ca nu au respecatat data primiri salariului si faptul ca in C.I.M este trecut program de activitate de la 8 - 17 (o ora pauza masa), si in realitate programul este de la 7-19 +sambetele si duminicile -din 2 in 2 saptamani).
Pot cere in insatnta plata orelor suplimentare daca nu am practic dovada efectuarii lor.In privinta asta sunt "destepti" si nu au lasat sa se vada asta -pontaje , fluturasi de salariu...nimeni nu are acces la ei.Am lucrat si pe 1 mai - dar nu pot dovedi-cu nimic scris).
Am reusit in schimb sa fac copii de pe condica ( in fiecare zi se semneaza o condica - inclusiv sambetele si duminicile) pe zilele de sambata si duminica. As putea ca macar acest lucru sa-l pot folosi ca proba ...? Sa pot cere plata orelor pe sambete si duminici..?
Va intreb si daca pe nota de lichidare a mea - dupa ce imi dau demisia -, ar trebui sa se treaca ce bani mai am de primit [ salariu+concediu...]
O data cu demisia as putea sa cer firmei si o adevarinta - din care sa-mi reiasa situatia existenta in REVISAL ?
Va multumesc mult ,
Nerespectarea clauzelor prevazute in c.i.m. va da posibilitatea de a demisiona fara preaviz .. De asemenea, aveti dreptul sa nu va motivati cererea de demisie.

In litigiile de munca, sarcina probei o are angajatorul .. el va trebui sa probeze faptul ca nu ati efectuat munca suplimentara.

Potrivit HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor , cu completarile ulterioare , art.8 alin.3 lit.b din hotararea mai sus mentionata , coroborat cu art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 republicata, “la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul de evidenta si din dosarul de personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz Bogdan88 Bogdan88 Buna seara. Am si eu o intrebare la dumneavoastra.Sunt angajat al unei firme cu diverse domenii de activitate, din 09.02.2011 in functia de operator ... (vezi toată discuția)
Cerere demisie lovdreams lovdreams Buna ziua.De mai multi ani lucrez ca montator mobila.De o perioada ( aprox. 1 an ) imi iau salariile doar prin reclamatii ITM sau tribunal.Acum mi-am gasit alt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!este îndreptățit angajatorul sa nu mi acorde drepturile ... Nemtanu andreea Nemtanu andreea Buna ziua!Este îndreptățit angajatorul sa nu mi acorde drepturile salariale în situația în care eu am demisionat fără a sta în preaviz? (vezi toată discuția)