Dar, am un raspuns al Casei de Pensii care spune ca nu codul fiscal reglmeneteaza aceste ajutoare, ci legea 19 (pensiei) care prevede expres exceptiile de la plata conform art. 23 si 26.
1. ajutorul de deces fiind suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat nu se retine CAS pe aceste sume
2. conform Codului fiscal ajutorul de deces nu este considerat venit salarial deci nu se impoziteaza si nu se retin nici celelalte contributii (vezi legile speciale)
3. Codul fiscal acorda deductibilitate pt aceste sume in limita a 2% din cheltuielile salariale.
4. faptul ca aceste sume depasesc limita de 2% nu le face impozabile - peste aceasta limita nu sunt deductibila la calculul impozitului pe profit
Si pana la urma, se retine CAS pentru ajutoarele de inmormatare, de boala acordate de catre angajator in baza CCM (nu ajutor de deces suportat din bugetul asigurarilor sociale, care este altceva)?
Legea 19, intr-adevar la art.26, nu prevede ca exceptie de la plata contributiei ajutoarele de deces. Si dintr-o lege a ajuns folclor. Unii platesc, altii nu. Altii de frica controalelor le si impoziteaza, retin si CASS si tot, il trateaza ca pe orice venit salarial.
A nu se confunda ajutorul de deces cu ajutorul de inmormantare.
Ajutorul de inmormantare poate fi platit de firma din fondul de cheltuieli sociale.
Codul fiscal art.21, punctul 3 c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare
Sa calculati o contributie sociala la o cheltuiala sociala !
Dar decesul este o imprejurare asigurata prin Legea 19 a asigurarilor. Pentru decesul unui angajat (si chiar a unui membru de familie) Casa de pensii plateste un ajutor de deces conform art.126 din Legea 19/2000.