avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Pasi necesari pentru a deveni avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Pasi necesari pentru a deveni avocat

Buna seara,

Tocmai am terminat clasa a 11-a la un liceu din Cluj si pe viitor, m-am gandit sa aplic la Facultatea de Drept din Cluj. As dori sa stiu care sunt "pasii" necesari intrucat in viitor as vrea sa devin avocat. M-ar interesa si ce se preda la Facultatea de Drept, care ar fi nivelul de dificultate, cat dureaza pana sa devin avocat, ce studii trebuie sa urmez..


Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 13:11, 24 Iunie 2012
Sunt multe oportunitati dar sa sti ca mai peste tot va fi cate un examen destul de greu de promovat: avocat, procuror, judecator, notar, executor judecatoresc. Doar cu facultatea vei deveni consilier juridic. Poti lucra si in domeniul arbitrajului sau sa te indrepti catre mediere.
Cele mai importante centre universitare de drept ,in opinia mea, ar fi la Bucuresti si la Cluj (invatamantul de stat) dar daca intri la taxa vei plati aproape dublu in comparatie cu o universitate privata. Sunt si facultati in cadrul universitatilor private care merita. Multa bafta!
Am uitat, in principiu nu conteaza media de la bacalaureat sau din timpul liceului, dar sa fi atent la media notelor din facultate. Eu ,din cate am auzit de la o profesoara universitara , aceasta medie (daca este mai mica de 8) ar putea duce la respingerea dosarului in cazul examenului de intrare in magistratura.
anona1963 a scris:

... Doar cu facultatea vei deveni consilier juridic. ...

Total gresit. Cu facultatea dobandesti calitatea de licentiat in stiinte juridice.
Un licentiat in stiinte juridice devine consilier juridic in conditiile legii nr. 514 din 2003 (parcurge si el o perioada de stagiu de 2 ani sub indrumarea unui consilier juridic definitiv, ca si avocatii, sustine si el examen de definitivat din materiile principale, ca si avocatii). Consilierul juridic poate reprezenta in instanta in conditiile legii de organizarea si functionare a profesiei sale si a legislatiei in vigoare in materia reprezentarii in fata instantelor de judecata, are roba, legitimatie, insigna, stampila, trebuie sa fie membru al Colegiului Consilierilor Juridici (asa cum avocatul este membru al Baroului), poate da data certa inscrisurilor in conditiile legii etc.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Corect...imi cer scuze, nu am vrut sa diminuez calitatea de consilier juridic!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari pentru avocati? Silviu79 Silviu79 Buna ziua simati avocati ! Sper ca nu deranjez pe nimeni, dar as dori sa stiu si, in afara de ce prevede legea 51, cum se procedeaza pentru a ajunge avocat ? ... (vezi toată discuția)
Informatii-facultatea de drept ContSters86398 ContSters86398 Va rog mult sa-mi explicati cum se procedeaza !Dupa ce termini facultatea de drept esti avocat stagiar si trebuie sa stai pe langa un alt avocat s ate invete ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni consilier juridic? Stanciulescu_Roxana Stanciulescu_Roxana Sunt studenta a Facultatii de Drept din Sibiu si mai am putin si termin facultatea.In prima faza m-am gandit sa ma indrept spre functia de consilier juridic, ... (vezi toată discuția)