Bucataria comunica cu balconul printr-o fereastra;,am taiat peretele la jumatate de fereastra in jos ( lat de 55 cm si inalt de 80 cm), lasand jos un prag de 10 cm., acum 6 ani. Anul acesta, vecinul meu a facut plingere la disciplina in constructii la primarie si au venit si au constatat.
Eu stiu ca, totul si toate se prescriu dupa 5 ani (inclusiv Legea 50 privind disciplina in constructii), daca in acest timp nu au fost reclamatii. Ba mai mult, in cazul descris de mine, am inteles ca se prescrie dupa 2 ani. Va rog, daca puteti, sa ma lamuriti si pe mine cum este si ce as putea sa fac!?.....in speranta ca voi primi raspuns, multumesc celor care se vor implica!
Buna ziua!....asta este articolul din lege...."Art. 31. - Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei. " Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii - actualizata la 18.05.2008......spune clar ca de la data savirsirii faptei, care, bineinteles ca trebuie demonstrata!....oricum, multumesc pentru interes si ajutor!
Vezi Decizia 7 din 20 noiembrie 2000 (Decizia 7/2000) a ICCJ:
"PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii
D E C I D E:
Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
In aplicarea dispozitiilor art. 26 si 30 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor, republicata, stabileste urmatoarele:
1. Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 23 din aceasta lege se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei. 2. In cazul constructiilor in curs de executare data savarsirii faptei este data constatarii contraventiei, iar in cazul constructiilor finalizate fapta se considera savarsita la data terminarii constructiei.
3. Obtinerea autorizatiei de construire in timpul executarii lucrarilor sau dupa finalizarea acestora nu inlatura caracterul ilicit al faptei, o atare imprejurare putand fi avuta in vedere numai la individualizarea sanctiunii contraventionale.
Obligatorie pentru instante, conform art. 329 alin. 3 teza a II-a din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica la data de 20 noiembrie 2000."
Problema e ca, de regula, "finalizarea constructiei" trebuie dovedita cu un act tot de la primarie, avand in vedere fapul ca orice lucrare necesita o autorizatie, iar la finalizarea lucrarilor tot cei de la primarie intocmesc un proces-verbal.
In situatia in care se fac lucrari fara autorizatie in practica se merge pe prima teza a punctului 2 al acestei decizii, iar acel termen de 2 ani curge de la data constatarii faptei.
Imi permit sa va contrazic putin.
Este obligatoriu sa se treaca in procesul verbal de constatare a contraventiei stadiul lucrarilor.
Daca agentul constatator va trece constructie in curs de finalizare, la rubrica obiectiuni, contravenientul va formula obiectiuni si va arata faptul ca respectiva modificare a avut loc in urma cu mult timp.
Daca agentul intelege sa aplice amenda, va contesta procesul verbal, pe acest considerent, iar in instanta, cu martori, va dovedi faptul ca respectiva modificare a fost efectuata la data respectiva.
Nu poate fi retinuta teoria dvs, intrucat, in conformitate cu aceasta, niciodata nu se vor aplica dispozitiile referitoare la prescrierea faptei. Mai mult, un proprietar care a cumparat o constructie modificata, va fi amendat, desi nu acesta a facut modificarea.