avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident in Romania- Asigurare fãcutã pe un nume ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident in Romania- Asigurare fãcutã pe un nume divers de proprietar

Buna seara,
Ma numesc Andronache Ionică, cetățean roman cu rezidenta în Italia. În noaptea de 11 iunie în Sebeș am fost tamponat în spate deoarece am fost nevoit sa frânez lent pentru a păstra distanta dintre mine și vehiculul din fata mea. Am telefonat la politie anunțând evenimentul, dar mi-au spus ca pot completa foaia de constatare amicala dacă nu sunt răniți sau blocata strada.Împreuna cu șoferul mașinii care m-a tamponat am completat aceasta foaie reținând documentele necesare pentru a ma prezenta la asigurarea acestuia.În timpul complectării am constatat că asigurarea mașinii era făcută pe numele altei persoane.Întrebând de ce asigurarea este pe numele altei persoane și nu a proprietarului, acesta mi-a răspuns ca se procedează în România și în acest mod. Prezentându-mă la filiala companiei de asigurări din orașul meu, aceștia mi-au spus că nu este în regulă să fie făcută asigurarea mașinii pe un nume divers de cel al proprietarului.În cazul în care răspunsul companiei de asigurări este negativ în privința despăgubirii daunelor, va rog să-mi spuneți cum pot rezolva problema de a fi despăgubit. Vă Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: TIBERIU P. , utilizator 00:25, 4 Iulie 2012
Acestea sunt prevederile stabilite de Ordinul CSA nr. 14/2011 pentru asigurarea RCA emisa in vederea inmatricularii. Nu am inteles exact care este situatia in care va aflati:
Art. 19. — Asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata:
a) anual ori semestrial, pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, dupa caz;
b) pe perioada de valabilitate a autorizatiei provizorii de circulatie, pentru vehiculele care se inmatriculeaza sau se inregistreaza provizoriu;
c) pe perioada inmatricularii/inregistrarii temporare, dar nu mai mult de 15 luni;
d) pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative, pentru vehicule inmatriculate/inregistrate in alte state membre, pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania;
e) pe perioade de cate o luna, dar nu mai mult de 3 luni, pentru vehicule inmatriculate/inregistrate in state terte, pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania.


Art. 29. — (1) Raspunderea asiguratorului RCA incepe:
(...)

c) din momentul eliberarii documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.
Va multumesc pentru raspuns si vin cu o precizare foarte importanta la acest art.29

(2) In cazul instrainarii unui vehicul in baza unor acte civile sub semnatura privata, pentru care exista o asigurare obligatorie RCA valabila, aceasta asigurare ramane in vigoare pana la data dobandirii calitatii de titular al inmatricularii/inregistrarii vehiculului de catre noul proprietar. In cazul in care noul
proprietar detine o asigurare obligatorie RCA pe numele sau, aceasta va fi considerata valabila chiar daca nu s-a efectuat procedura de inmatriculare/inregistrare pe numele sau.

In baza art.29(1) lit.c mi s-a respins dosarul de despagubire, desi masina era second hand. Nu au luat in considerare alin. (2) motivand ca masina vinovata nu avea numere provizorii (rosii).

"art.29 (2) In cazul instrainarii unui vehicul in baza unor acte civile sub semnatura privata, pentru care exista o asigurare obligatorie RCA valabila, aceasta asigurare ramane in vigoare pana la data dobandirii calitatii de titular al inmatricularii/inregistrarii vehiculului de catre noul proprietar"

Dl.Tiberiu P. art.29(1) lit.c prevede pentru situatiile primei inmatriculari. Art.29(2) vine sa acopere cazurile in care desi a operat transferul de proprietate nu s-au facut formalitatile de reinmatriculare pe noul proprietar si nu dispune ca masina vinovata sa fie in cursul finalizarii procesului de reinmatriculare pe numele noului proprietar (sa aiba numere provizorii/rosii).
Cei de la asigurari au savarsit un abuz in cazul dvs. si din pacate cred ca nu va ramane decat sa ii dati in judecata.

deci...polița de asigurare era valabila...scade pe 17 iulie în acest an..practic proprietarul mașinii la intrebarea mea de ce masina e asigurata pe alt nume, mi-a spus ca o inchiriase la cineva pe perioada de 6 luni si ca acea persoana incheiase polita de asigurare.Dar cum se vede ca acea persoana inapoiase masina inapoi mai devreme...polita inca era valabila iar el(proprietarul masini) a circulat profitand de polita de asigurare aflata inca in valabilitate. Cam asta este situatia..deocamdata vad ca asigurarea se cam da la fund sau trage de timp cu un raspuns concret in acest caz..
A trecut deja aproape o luna si as vrea sa stiu si eu cum sa ma comport.
Si eu am considerat un abuz refuzul lor. Acum astept rezultatul investigatiei CSA.

Alte discuții în legătură

Interpretare ordinul 14/2011 catalintarcea catalintarcea Privitor la valabilitatea vechii polite de asigurare, conform prevederilor art.29, alin.(2) din Normele RCA puse in aplicare prin Ordinul 14/2011 al ... (vezi toată discuția)
Recuperare rca in 2014 Visarex Visarex Buna ziua. Am urmatoarea dilema: am vandut masina, am radiat-o de la primarie si am decis sa merg sa imi recuperez banii pe asigurare deoarece o facusem cu o ... (vezi toată discuția)
Restituire polita rca in cazul vanzarii autovehiculului andreea_p2212 andreea_p2212 Am incheiat o polita rca la un autovehicul si am vandut-o inainte de a o inmatricula. Asiguratorul nu vrea sa restituie polita pe motiv ca nu am inmatriculat-o ... (vezi toată discuția)