avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA pt. tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA pt. tranzactii imobiliare

Buna seara!
Ma puteti lamuri in legatura cu plata TVA pentru tranzactiile imobiliare? Matusa mea, pensionara, vinde un teren pe care il are de mai mult de 3 ani. Plateste TVA? Daca plateste, suma este de 19% din valoarea tranzactiei? Am citit intr-un articol ca acest TVA se ramburseaza persoanei. Este adevarat?
As vrea sa stiu de asemenea si ce impozit trebuie platit la aceasta tranzactie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:31, 9 Ianuarie 2009
Buna ziua,

matusa dvs nu plateste TVA. Numai intreprinderile sau persoanele fizice autorizate care desfasoara o activitate comerciala platesc TVA. daca matusa dvs. nu este o astfel de persoana fizica autorizata iar terenul sa fi fost o parte a afacerii ( afectat desfasurarii acesteia) atunci nu plateste TVA.
Impozitul poate fi 3% sau 2% din momentul in care a dobandit terenul.

av. Boncu
Multumesc frumos! O zi buna!
Interpretarea notarilor

In practica, din vanzarea unui singur apartament sau a unui lot de teren, daca este vorba de o constructie noua, respectiv teren construibil in sensul art. 141 alin. 2 lit. F din Codul fiscal, plafonul de scutire de TVA (n.r. de 35.000 de euro) este depasit si persoana respectiva are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA, devenind persoana impozabila.

Raspunsul Ministerului Finantelor

Exceptia prevazuta la art. 141 alin. 2 lit. F din Codul fiscal se aplica numai in cazul persoanelor care devin impozabile in sensul art.127 din Codul fiscal pentru livrarea de constructii noi, de parti ale acestora sau de terenuri construibile. (...) Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara activitati economice, respectiv in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Ma tem ca nu am inteles. Este vorba de vanzarea unui teren extravilan, tranzactia fiind in valoare de 200000 - 210000 Euro. Se plateste TVA? Si daca da, este 19% din cei 200000 Euro?
Multumesc!
Se plateste TVA la terenurile construibile de catre persoana care desfasoara activitati economice, respectiv in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Alte discuții în legătură

Tva la vanzare de terenuri romanasul romanasul Buna ziua, Detin un teren pe persoana fizica si incep vanzarea in loturi de 500 mp.... Exista cumva alternative sa nu platesc TVA de 19 % ? Inteleg ca la ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)
Tva pe terenuri DB DB Ca persoana fizica am 2 terenuri intravilane agricole (cu PUZ obtinut dar nescoase din circuitul agricol ) care au fost dezmembrate dintr-un lot de teren mai ... (vezi toată discuția)