avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Opozabilitatea contractului de locatiune. Data certa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Opozabilitatea contractului de locatiune. Data certa

In conformitate cu prevederile NCC art. 1811 lit. b) "Dacã bunul dat în locaţiune este înstrãinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, dupã cum urmeazã: b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciarã, dacã data certã a locaţiunii este anterioarã datei certe a înstrãinãrii".

Studiu de caz: contract de inchiriere a unui imobil de catre o autoritate publica locala, administrator al respectivului imobil (ne aflam in fata unui contract administrativ) pe o perioada de 5 ani, bunul imobil nefiind inscris in CF.

Intrebari:
1. Ce reprezinta data certa? Data inregistrarii contractului de catre respectiva autoritate publica este data certa?
2. Pe ce perioada este opozabil contractul de locatiune in situatia prezentata? Este opozabil unui tert dobanditor al imobilului pe toata durata contractului sau doar pentru o perioada de 3 ani?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: antonia77 , utilizator 17:25, 3 Decembrie 2013
Sunt considerate de lege imprejurari care dau data certa:

prezentarea inscrisului la o institutie de stat;

inregistrarea intr-un registru public;


mentionarea inscrisului, chiar intr-o forma prescurtata, intr-un act oficial, intocmit de o persoana care detine o functie de stat sau obstesca;

decesul oricareia din persoanele care au subscris actul sub semnatura privata;

darea de data certa la cererea celui interesat, de catre un notar sau avocat;



Contractul este opozabil tertilor in situatia expusa de dumneavoastra pe toata durata contractului.


Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc frumos pentru lamuriri.
Contractul de locatiune primeste data certa prin simpla inregistrare la ANAF, emanand de la o autoritate publica data certa este cea incrisa in contract.
In cazul de fata imobilul nu este grevat de sarcini, prin urmare nu poate fi opozabil noilor dobanditori.
Contractul de locatiune primeste data certa prin simpla inregistrare la ANAF, emanand de la o autoritate publica data certa este cea incrisa in contract.

data certa este data la care acel contract este intregistrat la ANAF.

exemplu:
contract de inchiriere incheiat intre parti la data 15 octombrie 2013 si intregistrat la anaf in data de 20 octombrie 2013. acel contract produce efecte intre parti incepand cu data de 15 octombrie, iar fataa de terti produce efecte incepand cu data de 20 octombrie .

deci in cazul de fata, daca a fost instrainat imobilul neinscris in cartea funciara, dreptul locatarului este opozabil dobanditorului de la data la care acel contract a fost inregistrat la anaf pe toata perioada contractului (data inregistrarii la anaf trebuie sa fie anterioara actului prin care a fost instrainat imobilul). daca nu a fost inregistrat deloc sau a fost inregistrat cu o data ulterioara contractului prin care s-a instrainat imobilul, contractul de inchiriere nu poate fi opozabil dobanditorului.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2013
antonia77, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma poate evacua noul proprietar? adriana124 adriana124 Buna seara am un contract de inchiriere prin circa financiara pe 6 ani dar neinscris la cadastru,Intre timp dupa un an fostul propietar a vandut garsoniera ... (vezi toată discuția)
Achizitie spatiu comercial cu contract inchiriere ContSters268673 ContSters268673 Buna ziua, Doresc sa achizitionez un spatiu comercial care este inchiriat unei societati comerciale, contract de inchiriere din 2005, neinscris in cartea ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere dupa vanzare imobil Krusht Krusht Buna ziua Societatea comerciala la care sunt angajat are un contract de inchiriere pentru un birou care recent si-a schimbat proprietarul. Noul proprietar ... (vezi toată discuția)