avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezolutiune vicii ascunse.pret simulat.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezolutiune vicii ascunse.pret simulat.

un prieten a cumparat un teren.
a incheiat la momentul cumpararii act autentic,cu pretul declarat de x.
acest pret declarat nu a fost cel platit in realitate.
pretul real a fost cel cuprins intr-un antecontract de vanzare cumparare,incheiat anterior, la acelasi notar ,si care a fost cam de 3 ori mai mare.
dupa un timp ,a introdus cerere de rezolutiune a contactului pentru vicii ascunse(teren neconstruibil).
in apel ,s-a casat hotararea din prima instanta(care invoca intervenirea prescriptiei) pentru ca in urma audierii unui martor(care daduse numai o declaratie scrisa, in prima instanta) s-a constatat ca nu am putut cunoaste faptul ca era neconstruibil si ca acest fapt a fost ascuns cu viclenie.
intrebarea mea este urmatoarea:in cazul unei hotarari favorabile ce suma ii va fi restituita reclamantului:cea din contract(mincinoasa) sau cea din antecontract(reala dar nedeclarata).
cerere de chemare in judecata nu pomeneste de nici o suma de bani ci de ,,pretul vanzarii.,, si daune
cum ar trebuii sa procedeze?moral vorbind ,imi dau seama ca si-a asumat un risc in momentul declararii false dar ...e vorba de bani multi!!1
Va multumesc!
Nici eu nu consider simulatia ca o solutie. Simulatia e invocata de terti in principiu, nu de parte pentru a-si justifica propria culpa, cum corect a aratat altcineva. Acesta este riscul atunci cand incalci legea, ca la un moment dat legea sa nu te protejeze. Daca dvs. plateati fix pretul din contract, vanzatorul dvs. ce facea? Se autodenunta la momentul vanzarii ca a vrut sa nu plateasca impozit? Imi pare rau pentru dvs., dar trebuie sa invatati sa respectati legile, nu sa le incalcati de doua ori, a doua oara pentru a repara situatia produsa prin prima incalcare.
Va multumesc pentru lamuriri si imi insusesc ,,dojana,,!
Pana la urma cei care se adreseaza pe forum solicita sfaturi si nu musai lectii de echitate, mai ales ca este o situatie des intalnita in practica in Romania si nu numai. Ma indoiesc ca domnii avocati care "fac morala" pe aici ar refuza un client care le-ar intra in cabinet cu aceasta problema.

Intr-adevar cum ati banuit este vorba de o simulatie in care avem un act real (nescris insa, antecontractul poate fi doar un inceput de dovada in acest sens) prin care s-a platit pretul adevarat si contractul incheiat la notar simulat cu pretul mincinos.

Potrivit legii si principiului vointei reale a partilor teoretic intre parti ar trebui sa produca efecte numai contractul secret, in masura in care, privit in sine, acest contract este valid sub aspectul conditiilor de fond si de forma.
Problema practic este modul in care veti face dovada existentei acestui contract cu pretul real. La notar ca operatiune in momentul in care s-a incheiat contractul simulat cu pretul mincinos antecontractul a fost anulat. Daca plata nu s-a facut prin banca sau prin eliberarea unui document care sa indice pretul real este iar un minus.
Prin urmare trebuie sa faceti dovada existentei contractului real pentru ca apoi sa cereti rezolutiunea pentru vicii ascunse.

Demersul meu este unul teoretic, deoarece nu m-am intalnit inca in practica cu astfel de spete. Totusi avand in vedere cat de frecventa este aceasta practica ma indoiesc ca nu exista spete pe aceasta tema (cautati pe net). De asemenea poate colegii experimentati de pe forum au intalnit astfel de cazuri in activitatea lor si va pot ajuta cu sfaturi.
Depinde si de ce vrea clientul. Exista modalitati de a trage pretul din contract in sus, dar e posibil ca pretul real care a fost platit sa nu se recupereze niciodata. Eu unul nu ca refuz clienti, dar nu apar cauze in care obiectivul nu e realist.

In speta in discutie, simulatia nu isi are rostul din punctul meu de vedere, cum spuneam. Simulatia presupune, pentru a putea fi pusa in discutie, macar o diferenta fata de actul nesecret, la nivel de efecte al actului juridic incheiat. Nu se pune problema ca ar fi de fapt un alt cumparator, sau ca nu s-ar fi vandut, sau ca ar fi o donatie etc., ci doar s-a platit mai mult in realitate decat scria prin contract. Prin urmare, calea prin care se recupereaza suma platita in plus nu poate fi decat plata nedatorata. Daca ne uitam si la 1289-1290 NCC, eu cred ca nu se poate invoca simulatia, cel putin nu de catre parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare, simulatie contract imprumut av.danabuzgau av.danabuzgau Buna ziua, am nevoie de pareri in urmatoarea speta: A - vanzator si B - cumparator incheie un antecontract de vanzare cumparare imobil - casa, fiind ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune sau nulitate danamihaela danamihaela In anul 2008 am cumparat doua parcele de teren,numite in continuare P2 si P4 Parcelele proveneau dintr-un lot mai mare si au fost dezmembrate la cererea ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare onicutza onicutza buna ziua!asi putea ataca in instanta,un act de vanz-cump daca nu am primit banii.in act scrie ca i-am primit.dar nu e asa.am destui martori care pot sustine ... (vezi toată discuția)