avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

Buna ziua,

Numele meu este Oprisan Lucica am 56 de ani (04.06.1956), am 3 copii, am lucrat 17 ani, 3 luni si 5 zile dintre care 12 ani, 10 luni si 29 zile grupa a II a.
Va rog sa-mi spuneti daca pentru 12 ani si 10 luni lucrati in gr. a IIa pot beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, si daca da cu cat?
Si ve rog sa-mi spuneti si mie la ce varsta pot iesi la pensie.



Multumesc


Pentru lucru in conditii de grupa a II a de munca , nu puteti beneficia de reducerea varstei de pensionare, deoarece nu aveti stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Deasemenea nu puteti opta pentru pensie anticipata sau anticipata partiala din acelasi motiv la care se adauga fi faptul ca nu indepliniti conditia de varsta. Va veti putea pensiona la implinirea varstei standard de pensionare.Faptul ca aveti 3 copii, in conditiile Legii 263 din 2010 , nu influienteaza cu nimic varsta de pensionare.

Art. 55 din Legea 263 din 2010
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
;;;;
;;;;
Art. 65 din legea 263 din 2010
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.

O zi buna in continuare
Fiind vorba despre o femeie nascuta in iunie 1956 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 5 luni.Deci limita de varsta la 60 de ani si 5 luni.Nu puteti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare deoarece nu indepliniti conditia de stagiu care este de 30 de ani si 5 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum influențează grupa 1 de munca stagiul de cotizare si reducerea perioadei de pensionare? sofia valentina sofia valentina Am 56 de ani, o vechime in munca de 30 de ani, dintre care am 11 ani de grupa 1. Cum influențează grupa 1 de munca la stagiul de cotizare si la vârstă de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensionare la 60 ani ? manea_laura manea_laura Buna ziua, Tatal meu vitreg a implinit 60 de ani in luna mai.Are in cartea de munca o vechime de 30 ani,dintre care 20 ani cu grupa a II-a.Nu am reusit ... (vezi toată discuția)