avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Amenda achitata cu mandat postal
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Amenda achitata cu mandat postal

Buna ziua tuturor!
Am primit pe societate o amenda de la Garda de Mediu, procesul verbal l-am primit prin posta in 17.04.2012. In PV s-a specificat cuantumul amenzii, anume 6.000 lei, precum si faptul ca se poate achita minimul amenzii, adica 2000 lei, in termen de 48 de ore, in contul nr..., deschis la trezoreria...
Am achitat in 19.04.2012 suma de 2000 lei prin mandat postal, deoarece trezoreria era deja inchisa la acea ora. Dupa vreo 10 zile am dus la GNM dovada platii.
Acum, adica in iulie, imi trimit cei de la finante somatie si titlu executoriu pe intreaga suma. Am facut cerere de anulare debit la Adm. fin., atasand PVC si dovada platii, dar dansii refuza anularea si ma indruma sa clarific cu cei de la garda.
Am vorbit cu jurista de la garda, ea se leaga de documentul de plata, ca nu rezulta ca plata s-a facut la ei. Intr-adevar, la posta am completat un fluturas cu codul IBAN si restul datelor, dar pe factura/chitanta primita nu scrie decat numele destinatarului, suma si ,,mandat postal". Mi-a mai zis ca plata trebuia facuta la casierie, nu la posta, sa-i fac eu dovada ca banii au intrat in contul de pe PVC in termen de 40 de ore.
Unde sa ma duc? Ce sa fac? Sunt disperata!#-o
Cel mai recent răspuns: marap , utilizator 15:23, 4 Iulie 2012
solicitati de la posta copie a mandatului completat de dvs
Am vorbit la trezorerie, mi-au zis ca banii au intrat in contul GNM abia in 07.05.2012, adica cu 17 zile intarziere. Am vorbit deja la posta, au spus sa fac o cerere de clarificare a platii.
De fapt, intrebarea e simpla: ce lege prevede ca plata trebuie facuta in 48 de ore, nu ca banii trebuie sa intre in contul lor in 48 de ore? Tare as vrea s-o lamuresc pe d-na jurista ,,cu hartiile pe masa" cum zicea dansa...
Conform art. 28 alin. 1 din OG nr. 2 / 2001 contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Asadar, se prevede ca plata sa fie efectuata, achitata, in termen de 48 ore, nu ca banii sa intre in 48 de ore in contul institutiei care a aplicat sanctiunea contraventionala. Dvs. indicati acest text de act normativ si rugati ca la randul lor sa va indice unde scrie ca banii trebuie sa fie virati in termen de 48 de ore in contul lor.
De asemenea, reamintiti faptul ca in conformitate cu prevederile art. 28 alin. 2 din acelasi act normativ, amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achita la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C
S.A. sau la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori ale altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a carei raza acestea functioneaza, de cetatenia, domiciliul sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei, precum si la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei.
Deci, in nici un caz nu va poate cere ca plata sa fi fost facuta la casieria institutiei.
Multumesc pentru raspunsul mai mult decat elocvent.
Intre timp astept si clarificarea postei, ca sa aflu de ce banii au avut un traseu atat de lung. De asemenea, am solicitat ca pe vechea factura emisa de posta, functionara sa specifice si nr. de cont si trezoreria in care s-a efectuat plata, semnat si stampilat, binenteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda always always Buna ziua, mi-a venit si mie o amenda la adresa din buletin, eu acum stau in bucuresti. Se poate plati amenda in buc? sau trebuie sa ma duc acasa sa o platesc, ... (vezi toată discuția)
Amenda , ca am traversat prin loc nepermis katakata katakata Astazi am primit o amenda , recunos ca am gresit . Asi dori sa stiu unde pot sa o platesc si daca trebuie sa fac dovada ? ( locuiesc in Bucuresti ) (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala respinsa in portal Roraican Roraican Inca nu am platit amenda (50%) pentru ca m-am incadrat in cele 48 ore cand am facut plangerea. Daca respingerea plangerii s-a facut, deocamdata, doar pe ... (vezi toată discuția)