Buna ziua,
Ma poate lamuri cineva despre existenta unei legi prin care salariata gravida poate beneficia timp de 6 saptamani din concediul de sarcina de 100% salariu in loc de 85% ? In ce conditii poate beneficia? Ce acte trebuie sa aduca anagajat la firma?
Va multumesc anticipat.
In sfarsit am inteles Faceam confuzie intre concediul de maternitate(max. 126 zile) si concediul pentru cresterea copilului(max. 2 sau 3 ani).
Eu am stat 126 zile in concediu de maternitate, din 01.01.2007. M-am uitat pe fluturasii de salar si am observat:
- in ian.2007 mi s-a retinut CAS 9,5% si somaj 1%, dar pe celelalte luni doar CAS;
- in fiecare luna brutul realizat este mai mic decat salariul de incadrare(este de fapt cel dat de zilele de concediu de maternitate).
Ex.: feb.2006- salariu tarifar=1.682lei
-20 zile CM=1.480lei
-brut realizat=1.480lei
-CAS 9,5%=37lei
-net=1.443lei
As putea invoca art.66 din CCM national mentionat de dumneavoastra? Pot alege eu cele 6 sapt.?
Atentie: eu sunt in concediu ingrijire copil care se incheie peste 6 sapt.
Mutumesc anticipat pentru raspuns.
Puteti face cerere pentru acordarea acelei compensatii dintre salariul de baza avut si indemnizatia de maternitate in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
Cele 6 saptamani trebuie sa fie cuprinse in perioada in care ati fost in concediu de maternitate si ati primit indemnizatia respectiva.
Multumesc pentru raspuns.
Stiti daca trebuie sa se retina si CAS din indemnizatia de maternitate? Am gasit raspunsuri contradictorii, iar din ordonanta respectiva eu nu inteleg.
Acum incerc sa-mi determin si baza de calcul a indemnizatiei Daca are cineva un model concret, il rog sa mi-l detalieze pentru ajutor.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Contributia de asigurari sociale angajat 9,5% nu se datoreaza pentru sumele reprezentand prestatii de asigurari sociale care se suporta din fondurile asigurarilor sociale sau din fondurile angajatorului si care se platesc direct de acesta, potrivit legii. In consecinta, cota de 9,5% nu se aplica pentru indemnizatia pentru maternitate.
Multumesc pentru raspuns si pentru ca ati fost alaturi de mine(cu sfaturi competente) in acesta perioada grea.
Am aflat de multe drepturi de care habar nu aveam pana acum.
Voi face cerere pentru recalcularea indemnizatiei de maternitate. Am inteles acum si cum se calculeaza indemnizatia zilnica(pe aceasta nu au gresit-o).
Doresc sa va mai rog ceva. Mi-ati spus ca pot face cererea in decurs de 3 ani. In temeiul carei legi? Ma astept la orice de la ei, mai ales ca ma vor da afara.
Daca nu se retine nici CAS, ei de ce au facut-o? Banuiesc ca e o reglementare in acest sens in codul fiscal. Daca stiti art. respectiv, rog comunicati-mi-l.
Oare de ce se greseste atat la calculul acestei indemnizatii?!:-/
Va multumesc.