avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediu medical

Care sunt contributiile si impozitul ce se aplica venitului brut din concediu medical pentru a se ajunge la retributia neta a acestuia?


Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:55, 18 August 2012
Alta nelamurire !
Cate zile de comcediu medical sunt platite de angajator in cazul in care angajatul are concediu medical pe doua certificate separate asfel :
1. certificat medical 10-13 iulie
2. alt certificat medical 16-31 iulie

Ma refer la indemnizatia bruta suportata de angajator reprezentand nr.de zile lucratoare din primele 5 calendaristice,platie de angajator ( se aplica regula ambelor file de cm avand in vedere ca nu-s "in continuare" sau numai primei; sau se iau primele 5 zile calendaristice din primul completat cu inca o zi din al doilea si se extrag zilele lucratoare-- in acest caz=5 ?)

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2012
rosu gheorghe, utilizator
Este vorba despre 2 certificate de cm initiale,se aplica prevederea art.36 din Norme 60/32/2006:
ART. 36
Pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumulează, iar plata se suportă conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.


ART. 12 din OUG158/2005:
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării
incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la
art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).
Daca am inteles eu bine inseamna angajatorul trebuie sa plateasca in acest caz din fondul de salarii 4 zile pentru prima fila si cinci zile din cea dea doua fila de cm; in total 9 zile din cele 16 zile lucratoare ale perioadei de concediu medical.
Angajatul avand si toata luna august cm, toate zilele lucratoare din aceasta luna vor fi platite din FNUASS.
Indemnizatia platita din FNUASS se mai impoziteaza ca si venit cu 16% sau se plateste doar CAS-ul 10,5% conform metodologiei expuse anterior ?
Da,ati inteles bine,primul cm adica cele 4 zile calendaristice care corespund si cu 4 zile lucratoare vor f suportate integral din fd.de salarii impreuna cu cele 5 zile lucratoare din cel de-al doilea cm,total 9 zile ,urmatoarele din luna iulie adica 7zile lucratoare si cm din august daca este in continuarea celui din iulie se suporta din FNUASS.(in continuare, atentie daca are acelasi cod de diagnostic cu cel din 16-31iulie,chiar daca e acordat in prelungirea acestuia,daca e un alt diagnostic se considera ca fiind tot initial cel din august)
Daca e concediu de boala obisnuita,venitul aferent indemnizatiei de cm se impoziteaza cu 16%,indiferent de unde se plateste.Nu se impoziteaza indemnizatiile de c. de maternitate,de risc maternal,de ingrijire copil bolnav pana la 7 ani sau pana la 18ani copil cu handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical anamariap28 anamariap28 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un calcul pt plata concediului medical dupa cum urmeaza: Salariu incadrare 2800 bonuri de masa 140,25 5 zile concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - zile acordate, calcul, plata contributii? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa imi spuneti: 1. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FNUASS) ? 2. - ce inseamna: Ore I.T.M. (FS) ? 3. - este corect ca medicul sa ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical Izabella96 Izabella96 Buna ziua,ma puteți ajuta și pe mine cu calcularea concediului medical...salariul brut pe ultimele 6 luni este de 8500 lei...zile lucrătoare in ultimele 6 ... (vezi toată discuția)