avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere copil

In principiu am tot citit OUG 111/2010 care prevede acordarea indemnizatiei ptr. cresterea copilului , dar am o anume nelamurire. Urmeaza sa nasc in ianuarie 2013, sunt angajata de aproape 5 ani la o institutie publica, iar de 2 ani sunt studenta la o facultate de stat, cursuri de zi si fara taxa.
Vreau sa stiu daca se cumuleaza veniturile obtinute la serviciu cu ajutorul pe care ar trebui sa-l primesc de la stat pentru faptul ca sunt studenta!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:57, 9 Iulie 2012


art.2 OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;


Dvs va incadrati la art2 (1), intrucant ati obtinut (veti obtine :))venituri impozabile 12 luni aterior datei nasterii copilului.
Punctl 5 (m), v-ar fi fost aplicat doar daca nu ati fi obtinut venituri, studiile la zi reprezantand o perioada asimilata.
Despre ce "ajutor de la stat in calitate de studenta" vorbiti?
Eu am inteles ca userul @crisa84 spera intr-o suma mai mare in ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului in ideea ca, cu toate ca obtine venituri supuse impozitarii care o fac eligibila pentru respectiva indemnizatie , urmeza si cursurile unei facultati la zi. O cumulare a celor 2 situatii, venituri din salariu+studenta = suma mai mare ca si indemnizatie.:)
1. @Crisa84 poate sa aleaga in ce calitate poate sa beneficieze de indemnizatie pentru CCC: in calitate de studenta la zi sau in calitate de salariata.

2. Oricum nu poate beneficia decat de o singura indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil lusyana lusyana de marire CCC beneficiaza doar mamicile care au lucrat sau /si cele care sunt la facultate la zi ? sunt foarte curioasa ...si cam ce suma s-ar da? si CCC se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt cresterea copilului bianca1990 bianca1990 sunt studenta anul 2,intre invatamantul preuniversitar si facultate la care sunt acum,am fost inscrisa la alta facultate la care am mers doar un semestru,iar ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Kristina121 Kristina121 Buna seara. Sunt putin in ceata si am mare nevoie de un raspuns. In momentul de fata urmez un program de studii masterale pe care urmeaza sa il termin in ... (vezi toată discuția)