avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... consilier local propus de partid dupa alegeri
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

consilier local propus de partid dupa alegeri

Buna ziua. As dori sa stiu si eu daca un partid, care are reprezentativitate intr-un consiliu local, poate sau nu sa propuna o alta persoana in consiliu local care nu era in lista de candidati pe perioada alegerilor si dobandeste ulterioar calitatea de membru de partid, in situatia in care se vacanteaza un mandat din respectivul consiliu si daca exista in capul listei persoane care erau canditate pentru consiliu pe perioada alegerilor locale?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 11:36, 10 Iunie 2015
Locurile in consiliul local se ocupa in ordinea listei. Asadar, daca locul 1 pierde calitate de consilier pentru ca a fost exclus din partidul X, urmeaza locul 2 si tot asa pana la ultimul de pe lista. Acolo totul se opreste iar persoanele care nu au candidat, nu pot sa devina consilieri. Daca toate persoanele dintr-o lista electorala au fost excluse din partidul pe lista caruia au candidat, locul va ramane vacant.
va rog sa ma ajutati cu un raspuns;acum cand Lg nr.67/2004 este abrogata care este modalitatea de ocupare a mandatului de consilier local.Poate fi ocupat tot de consilierul supleant din lista cu acordul partidului politic?
Art. 100 punctul 33 din noua lege a alegerilor locale, 115/2015:
(33) Candidaţii înscrişi în liste, care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din partea cărora au candidat supleanţii confirmă în scris, sub semnătura conducerilor judeţene ale partidelor politice sau ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv sau din organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supleant consilier local cata32 cata32 Supleantii sunt candidatii inscrisi in listele partidelor si care nu au fost alesi.Ei trebuie declarati supleanti de catre autoritate sau sunt prin ... (vezi toată discuția)
Renuntare mircea_ghe84 mircea_ghe84 Buna ziua! Vin cu o intrebare un pic aparte si doresc sa nu se interpreteze ca avand vreo implicare politica. Ridic , doar din punct de vedere juridic, ... (vezi toată discuția)
Alegeri locale Neagoe_Victor Neagoe_Victor In cazul in care in urma alegerilor locale un candidat a fost ales primar cui va reveni mandatul de consilier castigat de acesta, dar care a devenit vacant? (vezi toată discuția)