avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera

Buna seara,

Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al vanzatorului, si este pentru nuda proprietate.
Intrebarile sunt:
1. Daca cumparatorul are vreun drept asupra proprietatii atata timp cat vanzatorul este inca in viata? In sensul, daca cumparatorul are vreun drept sa se mute in apartamentul respectiv atata timp cat vanzatorul este inca acolo, iar acesta nu este de acord.
2. In cazul in care atat vanzatorul cat si cumparatorul ajung la o intelegere, si vanzatorul permite cumparatorului sa locuiasca in apartament cu el, se poate face un act notarial prin care cumparatorul se obliga sa suporte toate cheltuielile de intretinere ale apartamentului?

Va multumesc anticipat.
Nicoleta Corlan
"Pentru ca nu exista partea de fapt, totul e numai un drept de proprietate, nud, gol de alte atribute. Nu avem fapt pana la deces (in cazul uzufructului/abitatiei viagere)."
ok, dar in contract scrie intr-un mod ciudat ca acest cumparator devine proprietar DE FAPT SI DE DREPT din momentul incheierii actului de vanzare cumparare. asta mi se pare mie nefiresc! si daca ajungem la proces nu stiu daca avocatii lui nu se vor folosi de acest lucru ca sa pretinda ca si el are dreptul sa locuiasca acolo, asa ca o gaselnita avocateasca.
vanzatorul este un pensionar destul de amarat si foarte bolnav, in timp ce cumparatorul este o persoana care este cetatean german. sper ca judecatorul sa nu ii acorde lui castig de cauza. ideea este ca el sustine in continuare ca avocatii lui i-au spus ca are si el dreptul ca propietar sa locuiasca acolo.
evacuarea in aces caz se poate face imediat sau numai prin proces cu hotarire judecatoreasca?
Poate fi şi cetăţean al planetei Marte. Chiar dacă a devenit proprietar din momentul încheierii actului, proprietatea lui este una nudă, dezbrăcată de atributul de folosinţă.

Nuda proprietate pe care a dobîndit-o, chiar cetăţean german fiind, nu-i conferă decît drepturile stabilite de codul civil român. Or, în virtutea acestuia, el nu are dreptul de a folosi imobilul.
si mai am o intrebare va rog.
acest cumparator abuziv poate fi dat in judecata si de o terta persoana sau numai de catre vanzator>?tatal meu nu vrea din nefericire sa ajungem la proces si ma intreb daca as putea eu sa il dau in judecata.
va multumesc
:offtopic: Nu mai redactati mesaje consecutive, acestea vor fi sterse. Multumesc pentru intelegere.

Este dreptul vanzatorului sa-l dea in judecata, atat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Lamurire exacta feeliss feeliss va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera? (vezi toată discuția)